Rengeteg korrupciós ügyet újratárgyalhatnak Romániában

Megtorpanás a korrupció elleni harcban?

Újratárgyalnák Romániában azokat a pereket, amelyeknél titkosszolgálati lehallgatásokból származó bizonyítékok alapján született jogerős ítélet az utóbbi 13 évben - az erről szóló törvénytervezetet szerdán szavazta meg a bukaresti képviselőház.

A jogszabály feloldja annak a - legfelsőbb védelmi tanácsban (CSAT) 2005-ben elfogadott - határozatnak a titkosságát, amely nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánította a korrupciót. A bukaresti kormányzati sajtó szerint erre a határozatra alapozva születtek titkos együttműködési megállapodások a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a vádhatóságok között, lehetővé téve a korrupciós ügyek titkosszolgálati befolyásolását.

A kihirdetésre váró törvény jogalapot teremtene bármilyen érintett számára, hogy jóvátételért forduljon a bírósághoz, ha úgy értékeli, hogy a titkos egyezmények miatt megsérültek jogai vagy érdekei.

Románia megmutatta, hogy igenis lehet küzdeni a korrupció ellen - de azt is, hogyan nem szabad

A magyar közéletben évek óta újra, meg újra felmerül, hogy román mintára nálunk is létre kellene hozni a korrupcióellenes ügyészséget. Az ötletet többször felvetette a Jobbik és az LMP is. A közpénzjellegüket elvesztett közpénzek zabrálását ipari szinten űző magyar kormány természetesen hallani sem akar erről.