Nem lehet a szavazni a lakás-takarékpénztárakról

A Fidesz dönt, nem Ön.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem hitelesítette a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának visszaállításáról szóló - jobbikos és momentumos - népszavazási kérdéseket.

Donáth Anna Júlia (alelnök, Momentum Mozgalom) arról szavaztatott volna, hogy az Országgyűlés módosítsa a lakás-takarékpénztárakról szóló törvényt, és az állami támogatásra vonatkozó szabályokat a 2018. október 17-e után kötött szerződésekre is alkalmazzák. Az NVB szerint azonban a kérdés az Országgyűlést a költségvetési törvény módosítására kötelezné, ezért nem hitelesíthető.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke magánszemélyként szintén a lakás-takarékpénztárakkal kapcsolatban nyújtott be kérdést az NVB-hez, a kérdés azt célozta, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az állam továbbra is a lakás-takarékpénztáraknál elhelyezett összeg 30 százalékával, legfeljebb évi 72 ezer forinttal támogassa a lakáscélú előtakarékosságot. Az NVB szerint ez a kérdés sem hitelesíthető, mert ugyancsak a költségvetés módosítására - kizárt tárgykörre - irányul.

Az NVB határozatai nem jogerősek, azokkal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Z. Kárpát: A kormány fejezze be a lakáscéllal takarékoskodók fenyegetését!

A lakáscélú megtakarítások állami támogatásának villámgyors elvétele miatt a lakásra gyűjtők megrohanták a lakáskasszák ügyfélszolgálatait. Varga Mihály szerint spekulatívak lehetnek az utolsó pillanatban kötött szerződések, Matolcsy György MNB-je pedig már be is kérte az érintett kontraktusok adatait. A Jobbik úgy véli, a Fidesz-KDNP fenyegeti a lakás-előtakarékoskodókat, akiknek a gyors kormánypárti kezdeményezés miatt napok alatt kellett meghozni évekre szóló döntést.

Emlékezetes, a Fidesz kicsivel több, mint egy nap alatt verte keresztül a magyar törvényhozás rendszerén a lakástakarékok kinyírását.