Keserű düh - nem tudják felhozni az argentinok a tengeralattjárót

Nincsenek hozzá megfelelő eszközeik.

Az MTI szerint a bejelentés keserű dühöt váltott ki a San Juan nevű tengeralattjárón halálát lelt 44 fős legénység rokonaiból, akik a megtalálása előtt két nappal - az eltűnés első évfordulóján - gyászszertartással emlékeztek szeretteikre, és követelik, hogy emeljék a járművet a felszínre.

Argentína háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az áldozatok emlékére.

Mauricio Macri argentin elnök megerősítette, hogy megtalálták a tengeralattjárót, és "komoly vizsgálatot" ígért annak feltárására, hogy mi történt a San Juannal.

Oscar Aguad védelmi miniszter sajtótájékoztatón közölte, hogy Argentínának nincs olyan korszerű technológiája, amellyel ki tudná szabadítani az óceánfenékbe ágyazódott tengeralattjárót.

A pontosított adat szerint nem 800, hanem 907 méter mélyen hever a San Juan az Atlanti-óceán mélyén a Valdés-félszigettel egy vonalban, a parttól 400 kilométerre.

Az Ocean Infinity nevű amerikai tengerfigyelő cégnek utoljára 2017. november 15-én volt információja a tengeralattjáró hollétéről.

"Komoly vizsgálatok kezdődnek, hogy megtudjuk az igazságot, tisztességet és tiszteletet kell szolgáltatunk hőseinknek és a hozzátartozóiknak, akiknek erőt kívánok e nehéz időben"

- közölte Macri az argentin néphez intézett üzenetében.

A San Juan visszatérőben volt Mar del Plata-i támaszpontjára, amikor elvesztették vele a kapcsolatot.