A "nagy európai román ünnep" előtt 13 nappal a székely autonómiától hangos Sepsiszentgyörgy

Ki lesz a hangosabb?

Mindenesetre vasárnap az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlésre és a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetésre érkezett demonstrálókkal telt meg vasárnap kora délután a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hívására Sepsiszentgyörgy főtere.

Az MTI tudósítása szerint verőfényes napsütésben, de fagypontot alig meghaladó hőmérsékletben - kék alapszínű, aranysávos, a nap-hold jelképegyüttessel díszített - székely zászlók százait lengették az ünneplőbe, székely népviseletbe öltözött résztvevők, akik Autonómiát Székelyföldnek feliratú, illetve számos székelyföldi településnevet jelző táblát emeltek a magasba.

Ismeretes, a területi autonómiát a román alkotmány nem ismeri el.

A harangzúgással és a Szózat eléneklésével kezdődött centenáriumi nagygyűlésen a tervek szerint az SZNT és a székely autonómiatörekvéseket támogató erdélyi szervezetek képviselői mondanak beszédet.

December 1-je árnyékában tárgyalhat a parlament a Magyar-székely összetartozás napjáról

Az Országgyűlés szakbizottságának kormánypárti többsége zöld utat adott a Magyar-székely összetartozás napjáról szóló jobbikos javaslatnak, így az nemsokára a Ház elé kerülhet. Továbbá kiderült az is, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerint még bőven van időnk felkészülni Trianon századik évfordulójára, ezzel szemben Szávay István (Jobbik) és az ülésen felszólaló erdélyi politikusok úgy látják, már most is késében vagyunk.

Ahogy az Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szakbizottság előtti meghallgatásán is elhangzott, a környező népeknek, így a románoknak is, nem a trianoni békediktátum aláírása jelenti "Trianont", hanem az elszakadásukat kimondó népgyűlések dátumait ünneplik meg. Romániában már hosszú ideje zajlik az emlékezés a gyulafehérvári nemzetgyűlésre (1918. december 1.), amelyen kimondták, összesen 26 történelmi magyar vármegye – "csatlakozik" a Román Királysághoz.

A románok azonban nemcsak otthon, hanem külföldön is terjesztik a hazugságaikkal arról, hogy Trianonban igazságos döntés született. Ennek egyik eklatáns példája Juncker fent hivatkozott bődületes hülyesége "Európa egyik történelmi pillanatáról". Jellemző az is, hogy a magyar Országgyűlésben a kormánypárti többség, Gyurcsány Ferenccel együtt, egyszerűen lesöpörte a 2020-as Trianon-emlékévet, és csak a Jobbik újabb kezdeményezésére, a Magyar-székely összetartozás napjára volt hajlandó igent mondani. De még erről sem született parlamenti döntés.