2018. 11. 20. 17:08

"A Brexit és a migránsválság megrengette az EU-ba vetett bizalmat"

Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke az európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságok európai szintű találkozóján (COSAC) szólalt föl Bécsben.

A jobbikos honatya elmondta: szerinte "a Brexit és a migránsválság az emberek Európai Unióba vetett maradék bizalmát is megrengette", és már nem hiszik, hogy a szövetség képes megoldadni a felmerülő problémákat.

Ennek ellenszerét ő abban látja, hogy az EU-nak átláthatóbban kellene működnie és olyan problémákra kellene megoldást keresnie, melyek az állampolgárok mindennapi életét érintik. Szorgalmazta, hogy a nemzetállamok mozgásterét ott bővítsék, ahol azok a leghatékonyabban tudnának cselekedni.

Bana Tibor szerint felül kellene vizsgálni a szubszidiaritás fogalmát. Példaként az úgynevezett "sárga lapos" ellenőrző eljárást emelte ki, amelynek szerinte a tagországok kezében lévő hatékony fegyvernek kellene lennie, jelenleg viszont csak akkor az, ha az Európai Bizottság úgy akarja.

A Jobbik alelnöke szerint amíg a szubszidiaritás elve nem mindenki számára egyértelmű az Európai Unióban, addig az uniós állampolgárok nem fogják magukénak érezni az EU-t.

Ugyanakkor Bana szerint az Európai Unió intézményeinek, a nemzetállamok kormányainak, a politikai pártoknak és a civil szervezeteknek egyaránt nagy felelőssége van abban, hogy hangsúlyozzák az unió jelentőségét. Főleg az olyan kérdésekben, mint a migránsválság vagy a globális klímaváltozás, melyeket egyes tagállamok képtelenek egyedül megoldani.

"A globális klímaváltozás a migráció egyik legfőbb oka"

A politikus az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként képviseli Magyarországot, beszédében elmondta: a migráció kapcsán elsősorban azokon a területeken kell megoldásra törekedni, ahol nagyobb a tagállamok közötti egyetértés, például a Frontex megerősítése és a külső határvédelem, illetve a származási országokkal történő megegyezés.