Hatalmas siker: történelmi csúcson az államadósság

Októberben 469 milliárd forinttal emelkedett a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága, ami az idei év harmadik legnagyobb növekedésének felel meg - derül ki a Pénzügyminisztérium közléséből. Az Mfor.hu által szemlézett közleményből kiderült, idén augusztusban 520, májusban pedig 698 milliárddal hízott az adósságállomány.

Ezzel október végén 28 887 milliárd forintra rúgott a tartozások állománya, ami történelmi csúcsnak felel meg.

Ezzel a kormányzat október végén már 2141 milliárd forinttal több adósságot tartott nyilván, mint tavaly év végén. A növekedés hátterében több, ellentétes hatású tényező áll:

  • a költségvetés hiányát és a devizaadósságot finanszírozó nettó forintkibocsátás 2124 milliárddal növelte az állományt,
  • a forint tavaly év végéhez képest bekövetkezett gyengülése az adósság devizaállományán keresztül 265,6 milliárdos emelkedést eredményezett,
  • a deviza-keresztárfolyamok változása miatt bekövetkezett mark-to-market betétállományok 34,5 milliárddal növekedtek,
  • a nettó devizatörlesztés azonban 283,4 milliárddal apasztotta az adósság állományát az idei évben.

Noha a 28 887 milliárdos kormányzati adósság tetemes mennyiség, az államháztartás rendszerén belül vannak még egyéb tételek is, melyek nagysága a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, harmadik negyedévre vonatkozó közlése alapján 509 milliárd forint volt.

Ezzel együtt október végén a teljes államháztartási állomány elérhette a 29 396 milliárd forintot. Ez a harmadik negyedév végi nominális GDP-re vetítve 72 százalékos adósságrátát eredményez. Vagyis bár két napja még arról számolhattunk be a jegybank közlése alapján, hogy nagyot zuhant a GDP-arányos államadósság (70,9 százalék volt annak mértéke), egy hónap alatt jelentős emelkedésről tanúskodnak a számok - írja a portál.

(Mfor)

A választási habzsidőzsi természetesen már az Uniónak is feltűnt, ők most az államháztartási hiány hízását tették szóvá:

Az Európai Unió szerint túl nagy az államháztartási hiányunk

Magyarországon az államháztartási hiány a 2016-os 1,6 százalékról 2018-ban 2,4 százalékra nőtt, és az előrejelzések szerint a következő két évben valamivel 2 százalék alatt marad - derült ki az Európai Unió 2019-re vonatkozó gazdasági és szociális prioritásait összegző, szerdán közzétett európai szemeszter őszi csomagjából.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András