Egészségügyi szolgálati lakások lehetnek a bedőlt devizahitelesek ingatlanjaiból

Leépítik az állományt.

Egy friss törvénytervezet szerint a bebukott banki tartozást átvállaló Nemzeti Eszközkezelő egyfajta ingatlanirodává alakul. Több lakást már nem vásárol, a jelenlegi keretet pedig igyekszik leépíteni - szúrta ki az mfor.hu szakportál.

A javaslat 3 lehetőséget kínál fel a korábbi tulajdonosból bérlőkké váló lakóknak:

  • visszavásárolhatják egy összegben,
  • visszavásárolhatják részletfizetéssel,
  • maradhatnak továbbra is bérlők.

Viszont erről nyilatkozniuk kell.

Aki ezt elmulasztja, annak "emelt" összegű bérleti díjat kell fizetnie a jogszabály hatályba lépését követően, vagyis drágulni fog a bérlés azoknak, akik semmilyen módon nem reagálnak, nem tesznek nyilatkozatot az eszközkezelő megkeresésére.

A vételárról a később kiadandó végrehajtási rendeletekből lehet majd pontos információkat szerezni, de a javaslat indoklása szerint nagyon kedvezményesen állapítják meg azt. Beszámítják például az eddig megfizetett bérleti díjakat, kamatot sem számolnának fel, és az állam átvállalja a tulajdon átruházásából származó anyagi és eljárási kötelezettségeket.

A lap arról is ír, hogy a megüresedő ingatlanokat először egészségügyi szolgálati lakáscélra kínálják fel, ami pedig erre nem megfelelő, azt árverésre bocsátják. Ami pedig a legvégén megmarad, a területileg illetékes önkormányzathoz kerül, vagyis az országosan jellemző bérlakáshiány enyhítését szolgálják majd ezek a lakások.