Az Európai Bizottság elvárja, hogy ne politizálják át Gruevszki menekültügyét

Megérdeklődték, mit szól az Európai Bizottság a Gruevszki-ügyhöz és a megadott menekültstátuszhoz. Meglepő válasz érkezett. Johannes Hahn bővítési biztos viszont magyarázatot vár.

Az Európai Bizottság (EB) tisztában van a Gruevszki-üggyel, de a vonatkozó uniós jogszabályok alapján csakis a tagállamokra tartozik az egyéni menekültkérelmek megvizsgálása, és a döntés róluk – ezt a testület szóvivője válaszolta az Azonnalinak, amikor a portál megkérdezte, mit szólnak hozzá, hogy egy tagjelölt országban jogerősen elítélt bűnözőt menedékjogban részesítenek egy EU-tagállamban. Azt viszont mindegyik féltől elvárják, hogy

szigorúan a szabályok alapján járjanak el, anélkül, hogy átpolitizálnák az ügyet, a jogállamiság ugyanis a tagállamokban és a tagjelölt államokban is irányadó uniós  alapelv – tette hozzá az EB.

Az európai vezető testület illetékese azt is megjegyezte, hogy évekig tartó visszaesés után Macedónia szépen fejlődik a jogállamiság területén az Európa Tanács 2018. júniusi megállapításai szerint. Arra nem adtak választ, fognak-e beszélni a magyar kormánnyal, de Johannes Hahn bővítési biztos azt írta a Twitteren, hogy magyarázatot vár Orbántól.

A korrupció miatt elítélt volt macedón kormányfő tegnap a Facebookon közölte, megkapta a menekültstátuszt.

Gruevszkinek még működött a Facebook: oldalán lelkendezett, hogy megkapta a menekültstátuszt

A 444 szerint Gruevszki a posztban megerősítette, hogy a magyar állam pozitívan bírálta el menedékkérelmét, illetve részletezte, miért nyújtotta be a kérelmét: Zoran Zaev és az SDSM vezette baloldali kormány szerinte üldözi őt, Macedóniában koncepciós eljárás áldozata lett, manipulált, hamis felvételek alapján ítélték el, ráadásul a kormány a bíróságot is befolyásolta, hogy elmarasztaló ítéletet hozzon ügyében.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton