Új Majdan kerekedhet az ukrán autósokat sújtó törvény elleni tüntetésekből

Ungváron autógomikat égetnek a megyeháza előtt. 

Az autósok az ungvári stadionnál gyülekeztek, majd a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elé vonultak. A tiltakozók azt követelik, hogy kezdjen tárgyalásokat velük a megye vezetése.

A tüntetők autógumikat raktak le az adminisztráció épülete elé, és meggyújtották őket.

A tiltakozók nem engedték a helyszínre érkezett tűzoltóknak a lángok oltását.

Hétfő reggelre a külföldi rendszámmal közlekedő autósok útblokádot hirdettek a közúti határátkelőhelyek, közte a Csap-Záhony átkelő elé.
  
A törvényi szigorítás és bizonytalanság ellen fellépők vasárnap országosan nyolc határátkelőhely forgalmát akadályozták, főként az ukrán-lengyel határon és egy-egy ukrán-szlovák, valamint ukrán-román átkelőét Kárpátalján.

Az ukrán belügyminisztérium vasárnap esti nyilatkozatban szólította fel a "jogi szabályozatlanság túszaivá vált", tiltakozókat és határblokádot folytató autósokat, hogy tartózkodjanak a radikális megnyilvánulásoktól.

Ukrajnában, főként a külföldi államokkal határos régiókban nagyon sokan közlekednek EU-tagországokban regisztrált, ott a honi áraknál jóval olcsóbban vásárolt járművekkel, ráaádaásul igen magas a külföldön dolgozók, és időnként hazajárók száma is. 

A KárpátHír azt írja: elemzők szerint nem kizárt, hogy a tiltakozások kormányellenes tüntetésekké szélesedhetnek.

Emlékeztetnek, hogy a 2004-es és a 2013-as forradalmak is ilyenkor, télvíz idején kezdődtek el.

A kárpátaljai magyar hírportál hozzáteszi: Kijevben már operatív törzset is felállítottak az esetleges zavargások megfékezésére, a rendőrséget pedig országosn készenlétbe helyezték. 

(Fotó: KárpátHír)