Brit hadihajó járt a Fekete-tengeren, 17 orosz vadászgépet küldtek rá

Dokumentumfilm is készült róla.

Incidens érte az HMS Duncan brit hadihajót a Krím közelében, a Fekete-tengeren - írja a SkyNews. A hajó egy NATO-flottát vezetett, az orosz légierő 17 gépe fogadta. A lap szerint orosz részről is veszélyes volt a játék: annyira közel repültek a Duncanhez, hogy a hajó radarrendszerével olyan zavart idézhetett volna elő a vadászgépek elektronikájában, hogy azok lezuhanhattak volna, ráadásul a Duncan biztonságát 48 rakéta is óvja.

A zászlóshajó nem csak repülőgépekkel, hanem kémhajókkal is találkozott, amikor a szíriai vegyifegyver-létesítmények elleni NATO-csapásban vett részt. Mike Utley sorhajókapitány szerint az elmúlt 25 évben egyetlen tengeri eszközüknek sem volt része ilyen súlyos incidensben. Arról is beszélt, hogy talán naivak voltak az oroszok és nem mérték fel pontosan, mire képes ez a hajó. Azt is hozzátette, hogy az ilyen esetek megmutatják, hogy tényleg kihívást jelent Oroszország.

Az esemény még májusban történt, a Channel 5 készített dokumentumfilmet róla, az orosz légtérbe való visszatérés előtt az egyik pilóta üzenetet is küldött a Duncan legénységének: "sok szerencsét, srácok!".

Tovább durvul a helyzet a Krímben: az oroszok tüzet nyitottak az ukrán hajókra

A jelentés szerint az oroszok két ukrán hadihajót elfoglaltak, egy vontatóhajót pedig feltartóztattak. Az incidens során két matróz megsebesült. Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését - írja az MTI az ukrán elnök szóvivőjének vasárnap esti Twitter-bejegyzésére hivatkozva.