Merkel már felhívta Putyint az orosz-ukrán feszültség miatt, Washington Moszkvát hibáztatja

A tengeri konfliktus és a Kercsi-incidens során Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét - hangoztatta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén. A BT elutasította azt az orosz állítást, hogy Kijev sértette volna meg Oroszország szuverenitását. Az amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie ezt az orosz "arrogáns cselekedetet"

Nikki Haley közölte: Washington fenntartja az Oroszország ellen a Krím-félsziget bekebelezése miatt meghozott büntető intézkedéseket. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy "az ilyen jellegű további orosz terjeszkedés csak ront a helyzeten". Haley hangsúlyozta: jóllehet, Donald Trump elnök többször is elmondta, hogy Washington kedvezően áll hozzá az Oroszországgal fenntartott normális viszonyhoz, de - mint az ENSZ-nagykövet fogalmazott - "az ilyen törvénytelen akciók ezt lehetetlenné teszik"

Tovább durvul a helyzet a Krímben: az oroszok tüzet nyitottak az ukrán hajókra

A jelentés szerint az oroszok két ukrán hadihajót elfoglaltak, egy vontatóhajót pedig feltartóztattak. Az incidens során két matróz megsebesült. Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését - írja az MTI az ukrán elnök szóvivőjének vasárnap esti Twitter-bejegyzésére hivatkozva.

Volodimir Jelcsenko, Ukrajna ENSZ-nagykövete az ülésszakon arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy foganatosítson újabb szankciókat Oroszországgal szemben, "beleértve Oroszország Azovi-tengeri kikötőit". Az ukrán diplomata szerint a jelenlegi feszültségen enyhíthet az Oroszországra gyakorolt nyomás. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: Kijev "készen áll arra, hogy minden elérhető eszközt igénybe vegyen az önvédelemhez"

Az ENSZ BT rendkívüli ülését orosz és ukrán kérésre hívták össze. Oroszország azzal a hivatkozással kérte az ülés összehívását, hogy Ukrajna szerepvállalását vitassák meg. Oroszország szerint ugyanis "Ukrajna sértette meg az Orosz Föderáció határait". Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország azonban - a BT-tagok többségével együtt - leszavazta az orosz javaslatot.

A Fehér Ház állásfoglalást ugyan nem adott ki, de Donald Trump amerikai elnök délután - egy mississippi kampánygyűlésre indulva - az elnöki rezidencia kertjében újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nem tetszik neki, ami Oroszország és Ukrajna között történik. Hozzátette: az európai vezetőkkel közösen dolgozik a megoldáson, ám hogy ennek a megoldásnak mi lenne a lényege, arról nem szólt.

Tényleg komolyan gondolják: sorozás kezdődött Ukrajnában

Petro Porosenko aláírta a hadiállapot bevezetéséről szóló rendeletet, ami mai hatállyal lép életbe és hatvan napig marad érvényben. Az államfő utasította a vezérkart, hogy rendeljen el részleges sorozást. Az ukrán parlament magyar idő szerint 15 órakor kezd ülésezni. A hadiállapot bevezetéséről döntött az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács, az ukrán vezérkar teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget, az Ukrán Biztonsági Szolgálattal együtt.

Az amerikai kormányzat Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja, Kurt Volker Twitter-bejegyzésben kommentálta a kercsi incidenst. "Oroszország nekihajt egy ukrajnai hajónak, amely békésen halad egy ukrajnai kikötő felé. Oroszország foglyul ejti az ukrán hajókat és legénységüket, és aztán provokációval vádolja Ukrajnát" - jellemezte így az orosz magatartást Kurt Volker. 

Merkel telefonált

Angela Merkel német kancellár telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki azt mondta neki: nagy aggodalommal tölti el, hogy Ukrajna hadiállapotot vezetett be. Putyin arra kérte a kancellárt, hogy intse óva Kijevet mindenféle meggondolatlan lépéstől - közölte kedden a Kreml közleményben.

A két vezető Merkel kezdeményezésére beszélt egymással, "a Fekete-tengeren vasárnap történt veszélyes incidens" megvitatására - olvasható a közleményben. Putyin elnök elítélte "Ukrajna provokatív akcióit és azt, hogy hadihajói súlyosan megsértik a nemzetközi jog normáit".

Megszavazta az ukrán parlament a hadiállapot bevezetését, de nem az egész országban

Az előterjesztést 276 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban - számol be az MTI.Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint a hadiállapotot az Oroszországgal és a Moldovához tartozó, Ukrajna által el nem ismert szakadár Dnyeszter Menti Köztársasággal határos megyékben vezetik be szerda reggeltől 30 napos időtartamra.