Nem járt jól, hogy árulóvá lett

Az sosem jó.

Értesülések szerint a Benoit Quennedey néven azonosított köztisztviselő a francia törvényhozás felső házában, a szenátusban dolgozott. Quennedey a szenátus építészeti, örökségi és parkokért felelős hivatalában töltött be vezetői tisztséget. A francia felsőház keddi közlése szerint átmenetileg felfüggesztették hivatali teendői alól.

A főügyészség utasítására a férfit az igazságügyi hatóságok felügyelete alá helyezték, ezen felül a vádhatóság kiutazási tilalmat és foglalkozástól való eltiltást rendelt el.

A vádak szerint Quennedey egy észak-koreai kémnek próbált továbbadni bizalmas kormányzati információkat.

A férfit a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) vasárnap este vette őrizetbe kihallgatásra egy olyan ügy kapcsán, amelyben a párizsi ügyész hivatala márciusban indított nyomozást. A vizsgálatnak a többi között arra kell fényt derítenie, hogy a gyanúsított ténylegesen átadott-e információkat a kommunista állam hírszerzésének.

Quennedey a francia-koreai barátsági egyesület elnökeként 2005 óta több alkalommal is járt a Koreai-félszigeten. Az Europa 1 rádió úgy tudja, többször volt Phenjanban is, utoljára szeptemberben, a kommunista állam alapításának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A párizsi politikatudományi egyetem egykori hallgatója több írást szentelt Észak-Koreának. A Delga kiadó honlapja szerint "Az ismeretlen Észak-Korea" címmel jelentetett meg könyvet. 2013-ban pedig egy írása jelent meg a phenjani rezsim gazdaságáról "Észak-Korea gazdasága, egy új ázsiai sárkány születése" címmel.