Dübörög a visegrádi partnerség: törölték a budapestit a kiemelt cseh nagykövetségek közül

Törölte a budapesti nagykövetséget a kiemelt cseh diplomáciai képviseletek listájáról Tomás Petrícek cseh külügyminiszter - idézi az MTI a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilapot.

Az újság összeállítása szerint Csehországnak jelenleg 96 nagykövetsége van a világban, amelyekből 17 volt eddig kiemelt fontosságúnak minősítve.

Januártól kezdve a "top" cseh nagykövetségek listájából kikerül az ankarai, a budapesti, a kijevi és a római nagykövetség.

"A legfőbb ok gazdasági, költségeket takarítunk meg, amelyeket máshová tudunk átirányítani. Csehország például Maliban nyit új nagykövetséget" - indokolta a döntést a lapban Tomás Petrícek. 

"Visszatérünk azokhoz az időkhöz, amikor a lista a nagyhatalmakra, a szomszédos országokra és a kulcsfontosságú intézményekre orientálódott" - magyarázta a miniszter.

A Lidové Noviny szerint

döntés kulcsfontosságú politikai jelzés, amellyel Csehország kinyilvánította prioritásait.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a cseh diplomácia legfőbb pilléreinek átrajzolásáról a külügyminisztérium a kormányhivatallal és az elnöki irodával nem konzultált.

"Nem vagyok tájékoztatva, most hallom először" - reagált a lap érdeklődésére Andrej Babis cseh kormányfő. Jirí Ovcácek, az államfő szóvivője pedig nem kívánta kommentálni az értesülést.

A négy nagykövetség státusának csökkentése a Lidové Noviny kommentárja szerint "ebben az időben nem szerencsés". Az újság rámutat: például Magyarországot a kormányprogram is a kiemelt fontosságú országok közé sorolta, és a visegrádi csoportban Prága fontos partnere.

A külügyminiszter azt állítja, hogy a tárca belügyéről van szó, s a döntésnek nincsenek politikai következményei. "Tény azonban, hogy bár a külügyminisztérium belső dokumentumáról van szó, következményei túlléphetnek a Cernín-palota (a tárca székhelye) küszöbén" - véli a Lidové Noviny.

A tekintélyes lap emlékeztet rá, hogy Budapestet éppen egy nappal korábban törölték a fontos nagykövetségek közül, hogy Orbán Viktor Prágába látogat.  

A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint Andrej Babis kormányfőt és Milos Zeman államfőt is "idegesítik" a Tomás Petrícek bizonyos lépései és nyilatkozatai, s nyomást gyakorolnak Jan Hamácek belügyminiszterre, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökére, hogy távolítsa el Petríceket, aki a párt tagja, a tárca éléről. Hamácek ismételten úgy nyilatkozott, hogy erre nem lát semmi okot.