Október végén Orbán Viktor még nem tudott róla, hogy október elején barátja megnyerte a közbeszerzést

Valaki szólhatott volna neki, hogy már nem kell kiírni a közbeszerzést, mivel azt már meg is nyerte a jó barátja.

Ahogy korábban portálunk is megírta: Garancsi István cége, a tavalyi év során bevételeit 20 milliárd forinttal növelő és a profitját megháromszorozó Market Zrt. építheti meg mintegy 26 milliárd forintért a székesfehérvári sportcsarnokot. A szerződés végül november 28-án jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője még október 29-én, napirend előtti felszólalásában Orbán Viktorhoz címezve azt mondta:

"Az elmúlt egy hónapban azt is észrevehettük, hogy a rendszer továbbra is működik, hiszen nemcsak kap Garancsi Istvántól ajándékokat, hanem ön is ad Garancsi Istvánnak (...)  és Garancsi István 26 milliárd forintért építhet egy sportcsarnokot Székesfehérváron."

Szilágyi össze is hasonlította más sportlétesítmények költségével. "Csak hogy lássuk az arányokat, hogy egy sportcsarnokban mi kerülhet 26 000 millióba: ez ugyanannyi, mint az egész Fáy utcai sportlétesítmény, amelyben egy kézilabdacsarnokot, egy röplabdacsarnokot és egy stadiont építenek fel. Plusz hozzávesszük a diósgyőri stadion építését; plusz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sporttelepe, ahol sportcsarnok, uszoda, lőtér és szabadtéri sportpályák kerülnek megvalósításra - ezek ugyanannyiba kerülnek, mint egy sportcsarnok Garancsi Istvánnak."

Orbán Viktor válaszában visszautasította, hogy foglalkoztak volna a sportcsarnokkal, így nem születhetett olyan döntés sem, hogy mikor írják ki és ki fogja megnyerni a közbeszerzést.

"Másfelől érdekes, hogy ön már tudja annak a székesfehérvári beruházási tervnek a győztesét, amiről a kormány még döntést sem hozott. Gratulálok! Van egy terv a székesfehérvári önkormányzat részéről. Ez a kormány ülésén még nem szerepelt. Egyáltalán döntés sincs róla, hogy megvalósul. Arról sincs, hogy ebben a formában vagy másképpen. Arról sem, hogy mikor. Arról meg végképp nem, hogy mikor írjuk ki a közbeszerzést, és ki fogja azt elnyerni. Tehát szeretném tájékoztatni önt arról, hogy az összes tény, amit a hozzászólásában előhozott, nélkülözi a valóságalapot. Köszönöm szépen."

A bibi csak az, hogy a székesfehérvári önkormányzat már október 9-én kihirdette: a meghívásos közbeszerzési eljáráson a Market Zrt. győzött. Cser-Palkovics András polgármester azt mondta, hogy bár szerződni tudnak a leendő kivitelezővel, a szerződés csak akkor léphet hatályba, ha a kormány meghozza a végleges döntést a finanszírozásról.

Magyarán ez nem egy terv volt, hanem érvényes közbeszerzés, amit a kormánynak lényegében rábólintania kellett (nyilván hajnalig tartó vita és ajtócsapkodás után), nem pedig kiírnia. Ráadásul eldöntött tény volt, hogy a Market Zrt. építheti fel a csarnokot, vagyis október 29-én nem jövő időt kellett volna használnia a miniszterelnöknek, hanem múlt időt.

Garancsi István cége tehát 26 milliárd forintból húzhatja fel a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősülő székesfehérvári sportcsarnokot. Minden más tény nélkülözi a valóságalapot.

Ettől sem fogja a szívéhez kapni a kezét: Garancsi építheti a fehérvári csarnokot

A szerződést eredetileg körülbelül 20 milliárd forintra becsülték, ebből sikerült most - egészen pontosan - 25 milliárd 749 millió 744 ezer 315 forintot csinálni.Vagyis a 6000 férőhelyesre tervezett csarnokban egy szék ára 4,3 millió forint lesz. Garancsi István persze nem csak közeli barát, de kiváló útitárs is.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss

1
sss
2019. Augusztus 25. | 13:11
Tovább görbült az igazmondó tükör, még színesebb lett a muzsika.
1
sss
2019. Augusztus 25. | 09:53
sss
2019. Augusztus 25. | 07:51
Több ezren viszont békésen tüntettek.
sss
2019. Augusztus 24. | 20:18
320 ezer ívet osztottak ki országszerte a választási irodák.
1
Tovább görbült az igazmondó tükör, még színesebb lett a muzsika.
Ha nem lép a vasúttársaság, tüntetésre is sor kerülhet.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám
sss
2019. Augusztus 25. | 07:51
Több ezren viszont békésen tüntettek.
sss
2019. Augusztus 24. | 20:18
320 ezer ívet osztottak ki országszerte a választási irodák.
sss
2019. Augusztus 24. | 18:47
Egy órán belül elfogták azt a román férfit, aki augusztus 20-án vert meg egy kalauzt a kőbányai állomáson. A férfi az egyik vonat mosdójába zárkózott be, mert nem volt jegye. A kalauzt azután ütötte meg, hogy ezt szóvá tette. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indult ellene eljárás, aminek a végét előzetesben várhatja meg.