Kirúgták a BKK vezérigazgatóját

Több milliárd forintos kár érte az adófizetőket a bedőlt elektronikus jegyrendszer kapcsán.

A Fővárost anyagi kár nem érte" – szögezte le még csütörtöki közleményében Bagdy Gábor, Budapest egyik főpolgármester-helyettese, ez azonban sajnos nem igaz: a főváros ugyanis már eddig is több milliárd forintot fizetett egy - most már kiderült - soha el nem készülő termékért.

Mint kiderült: ezt az állítást maga a BKK közölte Gál József LMP-s képviselővel a politikus adatigénylésére válaszolva - írja a 444.hu.

Ebből a dokumentumból kiderült, hogy a szerződés értékének felét 19,4 millió eurót már ki is fizettek a soha nem működött rendszerért, körülbelül 6,3 milliárd forintról van szó. Ezen kívül is költött a BKK, hiszen 3,7 milliárd forintnyi olyan költséget talált a portál, ami a projekt előkészítéséhez, ügyvédi munkához kapcsolódik, amit vélhetően szinte teljes egészében kifizettek már.

A lap szerint több tény is igazolja, a fővárost és így az adófizetőket igenis komoly kár érte.

A 3-as metró mellett ez Budapet legköltségesebb projektje, a főváros mintegy 18 milliárd forintos hitel felvételében állapodott meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal. Az EBRD, a főváros és a BKK olyan megállapodást kötött, hogy a finanszírozó bank biztosan a pénzéhez juthasson. A BKK jegyárbevételei - és a projekt miatt várt többlet bevétel - jelentette a fedezetet. Ebből ugye most nem lesz semmi.

A fővárosi önkormányzat a BKK-val kötött egy úgynevezett fejlesztési megállapodást - tulajdonképpen ezen keresztül adott pénzt a saját cégének az önkormányzat, hogy fizesse ki azokat a számlákat, amiket a hitelből nem tud. Mint írják: Eddig összesen kilencszer kellett ezt a szerződést módosítani - írja a 444.hu.

Tarlós: túlzó, valóságon túli tényadatokat és kilátások

Tarlós István a leváltás kapcsán pénteken kiadott közleményében úgy fogalmaz: a BKK által menedzselt elektronikus jegyrendszer projekttel kapcsolatban ellenzéki hírforrások összekevernek két különböző szerződést, és ebből mindjárt túlzó, valóságon túli tényadatokat és kilátásokat is levezetnek.

Mint írja: A Fővárosi Önkormányzat eredetileg valóban kötött egy finanszírozási szerződést az EBRD-vel, de ez a szerződés továbbra is érvényben van. A BKK pedig teljesen önállóan kötött 2014-ben egy másik szerződést, kivitelezői szerződést egy szállítóval. Több határidő-módosítást követően ez utóbbi szerződést bontotta fel végül a minap, hosszú vívódást követően a BKK igazgatósága.

A BKK részéről a kivitelezési bonyodalom súlyának elhúzódó téves értelmezése, illetve szofisztikus magyarázatai folytán mára semmiképp sem indokolható időveszteség következményeként az illetékes, BKK-t felügyelő főpolgármester-helyettes (Szeneczey Balázs - a szerk.) feladata a jövőben a városüzemeltetésre korlátozódik. A fejlesztések közvetlen felügyeletével ezt követően általánosan dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettest bízom meg.

A történtek miatt kezdeményezem továbbá a BKK vezérigazgatójának e pozícióból való felmentését.