Nem érdekli a szurkolókat a hivatalos csapatmez, alig adnak el belőlük

Máshol ugyanez százmilliárdos üzlet.

A világ vezető klubjainak akkora üzletet jelentenek a csapatmezek és a hozzájuk tartozó kiegészítő termékek, hogy a legnagyobb sportszergyártók versenyeznek az öltöztetési jogokért, és döbbenetes pénzeket ajánlanak a kluboknak, ha őket választják.

November elején hozták nyilvánosságra, hogy a Bajnokok Ligája-címvédő Real Madrid rekordot jelentő összegért, évi 110 millió euróért hosszabbítja meg szerződését az Adidas márkával. A szerződés 10 évre szól, tehát a csapat az ingyen felszerelésen kívül legalább 1,1 milliárd eurót (355 milliárd forintot) kap a cégtől azért, hogy az ő termékeiket viseljék.

Ez a sportszergyártóknak több okból is megéri: egyrészt folyamatosan reklámfelületet kapnak, hiszen újságcikkektől a meccsek közvetítésein át mindenhonnan ők folynak. Másrészt nemzetközi rajongótáborokkal rendelkező kluboknál a mezeladásokból is óriási pénzek folynak be, ezeknek pedig csak kisebb, általában 10-15 százalékát továbbítják a kluboknak. Jól mutatja az üzlet mértékét, hogy a Juventushoz igazolt Cristiano Ronaldo hivatalos mezéből 24 óra leforgása alatt 54 millió euró (17 milliárd forint) értékben adtak el a szurkolóknak.

Magyarországon azonban a focicsapatok teljesítményével összhangban a piaci érték is minimális. A Qubit megpróbálta kideríteni, hogy a hazai élvonalban szereplő klubok mennyi mezt adtak el a szezon alatt, de szinte senkitől nem kaptak választ, kivéve a Debreceni klubtól. Tőlük megtudták, hogy gyerekmezekkel együtt 80-100 darabot adtak el a nyáron zárult szezonban a szurkolói shopban. Feltételezhető, hogy a csapatok többsége azért sem árulta el ezeket az adatokat, mert nem túl büszkék rájuk.

Hazánk sajátosságaként persze e téren sem a piaci igények jelentik a sikert, hanem a trükközések. A sportszerpiacra Mészáros Lőrincék által létrehozott, és rögtön több csapattal is leszerződött 2Rule kapcsán a lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a biznisz az utánpótlásban és a tao-pénzekben lehet, ezeket a cégektől származó adóforintokat ugyanis eszközbeszerzésre is lehet fordítani. Így akár több ezer fiatal sportoló is közpénzből kaphat 2Rule ruhákat, felpörgetve Mészárosék boltját.

(Címlapfotó: )