Kétmillió forintot kér a rögbiszövetség, mert megkérdezték tőlük, mire költötték a támogatást

454 millió közpénz sorsáról van szó.

Mint ismert, a kormány 4,2 milliárd forintot szórt ki a „2024. évi olimpiai pályázathoz kapcsolódó sportszakmai és sportlétesítmény-fejlesztési támogatásként”. Habár Budapest olimpiai pályázatát visszavonták, az Emberi Erőforrások Minisztériuma világossá tette, nem kéri vissza a támogatást, mert a szövetségek sportszakmai céljai attól nem változtak, hogy a jelentkezés elbukott.

A 24.hu két olyan szövetséget is megkeresett adatigénylésével, amelyet két éve szépen megtámogatott az állam. Az íjászat és a rögbi ugyanis hazai beágyazottságához és társadalomra gyakorolt hatásához képest föltűnően sok pénzt kapott. Az íjászok 571+11, a rögbisek 454+25 millió forintnak örülhettek.

A portál adatigénylésében azt kérdezte:  a megkapott pénzt milyen célra fordították, tételesen mely cégeknek, milyen feladatra fizettek. Az íjászszövetség küldött egy rövid összesítést, amelyből azonban nem derül ki, mely cégekkel szerződtek például az 550 millió forintot felemésztő íjászközpont létrehozására. 

A 24.hu a rögbiszövetségtől pedig mindössze annyi választ kapott, hogy "az adatigénylés törvényes időben történő megválaszolása az MRGSZ alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, ezért (…) 1 972 666 forint költségtérítést állapítanak meg".

Magyarul: kétmillió forintot kérnek azért, hogy megmondják, kinek adták a közpénzt és mire.

A vonatkozó jogszabályok alapján az adatgazdák egyébként csak a munkaerő-ráfordítás költségét számolhatják fel az adatigénylés teljesítéséért, méghozzá legfeljebb 4400 forintos órabérrel. Vagyis a sportszövetség válaszából az következik, hogy az általuk kötött szerződések listáját csak nagyjából 448 órányi munkával tudják előállítani.

A portál az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

(24.hu)