Tippeljen, vajon hányszor ellenőrizték a bevándorlást támogató szervezeteket!

Költségvetési bevétel megint nem jött „Soros-adóból.”

Továbbra sem nyújtott be senki adóbevallást a bevándorlási különadóról, és ilyen jogcímen egyetlen fillér befizetés sem történt – ez derül ki a NAV közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából. November 15-e volt az adóbevallás határideje, ét az előző hónapokhoz hasonlóan október hónapra sem érkezett ilyen dokumentum az állami adóhatósághoz.

A bevándorlási különadóról szóló törvény a Stop Soros fantázianevű törvénycsomag részeként augusztus utolsó napjaiban lépett hatályba, és minden fideszes, valamint adóhatósági megszólaló szigorú ellenőrzést követelt, illetve ígért. Lapunk azonban elemzésében már a hatályba lépés előtt megjósolta: a „Soros-adó” gyakorlati végrehajtása nehézségekbe fog ütközni, és gyakorlatilag blöff, amit a fideszesek megszavaztak, amit az is alátámaszt, hogy a jövő évi büdzsé tervezetében egyetlen fillér ilyen típusú adóbevétellel sem számoltak.

Vélhetően csak propagandacélokat szolgál majd a „Soros-adó"

A szombaton hatályba lépő bevándorlási különadót valószínűleg csak propagandacélokból foglalták törvénybe. Az utólagos ellenőrzés során történő adómegállapítás ugyanis számos akadályba fog ütközni, mivel a KSH szerint a civil szervezetek tevékenységei nem különíthetők el bevándorlást segítő tevékenységre és egyéb tevékenységre. A NAV-nál egyelőre nem készül ellenőrzést segítő kiskáté, a jövő évi költségvetésben pedig nem is terveztek bevándorlási különadóval.

Ellenőrizetlen

Lapunk adatigénylésére az állami adóhatóság is közölte, november 15-ig

a NAV nem rendelt el adóellenőrzést bevándorlási különadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában.

Ami azért is furcsa, mert Németh Szilárd, a Fidesz bevándorlásellenes kabinetének (igen, ilyen is van!) vezetője november elején igencsak felháborodott azon, hogy a Migration Aid párttá kíván alakulni Éjjeli Őrség néven. A Fidesz ökle akkor úgy vélte, a párt létrehozásának a célja, hogy a bevándorlási különadót ne kelljen megfizetniük. Ehhez képest az adóhatóság nem nagyon igyekszik ellenőrizni őket.

A Soros-pénzből politikussá lett Orbán Viktor pártjának nem tetszik a Soros-pénzből párttá lett Migration Aid

A fideszes Németh Szilárd bejelentést tett a fideszes Polt Péter által vezetett Legfőbb Ügyészségen, mert szerinte azzal, hogy a Migration Aid Éjjeli Őrség néven párttá alakult, csak a bevándorlási különadót akarja kikerülni. Az új adónem bevezetése óta még senki nem fizetett ilyen közterhet, és a NAV sem rendelt el ellenőrzést.