Netanjahu elleni vádemelést javasol az izraeli rendőrség korrupció gyanújával

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és felesége elleni újabb vádemelést javasol az izraeli rendőrség az ügyészségnek csalás, korrupció és hivatali hatalommal való visszaélés gyanújával, ami már a negyedik hasonló javaslata a rendőrségnek az idén - jelentették hírügynökségek vasárnap.

A gyanú szerint Netanjahu bizonyos szabályozások megváltoztatásának kezdeményezésével több száz millió dollár értékű előnyöket biztosított a Bezek Telekom távközlési szolgáltatónak, hogy kedvező fényben tüntesse fel a kormányt a vállalat tulajdonosának egyik hírportálján, a Wallán. A rendőrség szerint ezekre elegendő bizonyítékuk van már.

A három másik ügy, amelyben a rendőrség vádemelést javasolt Netanjahu ellen, az úgynevezett 1000-es akta nagy értékű ajándékok elfogadásáról, a 2000-es akta a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával kötött feltételezett médiabefolyásolási üzleti alkuról, valamint a 3000-es akta katonai beszerzésekről.

A kormányfő mindegyik ügyben tagadja a vádat, azt állítja, hogy a média nyomására boszorkányüldözés folyik ellene. Vasárnap közleményt adott ki, amelyben azt írta a legfrissebb, 4000-es üggyel kapcsolatban : "A rendőrség javaslata velem és a feleségemmel kapcsolatban nem lep meg senkit. Ezekről már azelőtt döntöttek és kiszivárogtatták őket, mielőtt a nyomozás elkezdődött".