Magyarországon több mint kétszer annyian szorulnak szociális tüzelőre, mint ahányan kapnak belőle

Mindez a Magyar Szociális Fórum vasárnap kiadott jelentéséből derül ki.

Az a 372 120 háztartás, amely elvileg 12 ezer forintos támogatásban részesülhet, nem biztos, hogy részesül is belőle, mert olyan feltételeket szabtak a segély fejében, amely nem a rászorultság elvén alapul:

  • Határidőhöz kötötték az igénybejelentést. Eszerint, aki október 15-ig nem jelezte igényét, eleve kiesik a támogatottak köréből.
  • A pénzt nem lehet a tüzelő kiszállítási díjára fordítani. A szállítási díjat saját zsebből kell fizetni.
  • Nem részesülhet támogatásban az, aki már kapott fűtési támogatást.

A MSZF évek óta jelzi, hogy sokan, nagyon sokan kimaradnak a tüzelő-támogatásból, mások pedig kapnak ugyan, de nem eleget ahhoz, hogy kihúzzák a tél végéig.

A szervezet üdvözli az alapvető jogok biztosának kezdeményezését, mely szerint „meg kell teremteni azokat a finanszírozási eszközöket, amelyekkel a hátrányos helyzetű önkormányzatok meg tudnak felelni törvényi feladataiknak és a rászorulók valós igényeinek” – áll a közleményben.

Az MSZF szerint ezek a finanszírozási eszközök jelenleg nem állnak rendelkezésre maradéktalanul, ezért sok százezer család nem fog részesülni a támogatásban, jóllehet rá szorulna, sőt jogosult is volna rá.

„Azt szeretnénk, ha a kormány komolyan venné a családok támogatását, és nem csak konzultációs kérdéseket tenne föl róla, hanem cselekedne is azért, hogy ne kelljen fagyoskodniuk!” – tartalmazza a Magyar Szociális Fórum vasárnap kiadott közleménye.

(Fotó: Balázs Attila/MTI)