2018. 12. 04. 18:34

CDU-fejesek Merz pártelnöki indulását támogatják

Nyilvánosan a támogatásáról biztosította kedden Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőt a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökválasztási kampányában a párt két tekintélyes politikusa, Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök és Günther Oettinger, az Európai Bizottság német tagja.

Németországnak az lenne a legjobb, ha a CDU Friedrich Merzet választaná meg elnöknek, mert a párt az ő vezetésével foghatja össze a legjobban a politikai mező középső részét, aminek hatására a „szélek” ismét meggyengülnének – hangsúlyozta Wolfgang Schäuble a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerdai számában megjelenő, a lap hírportálján kedd délután közölt interjúban (https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/schaeuble-wirbt-fuer-merz-im-...), utalva a volt frakcióvezető azon vállalására, hogy irányításával a jelenlegi 26-28 százalékról a 40 százalékos szint közelébe emelik a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének országos választói támogatottságát, és a felére csökkentik a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 15 százalék körüli támogatottságát – szemlézte a magyar állami hírügynökség.

Günther Oettinger – aki a 2005-től 2010-ig Baden Württemberg tartomány miniszterelnöke volt, a brüsszeli bizottságban pedig a költségvetésért felelős uniós biztos tisztségét tölti be – egy baden-württembergi CDU-s politikusokkal közösen írt levélben biztat Friedrich Merz támogatására. A mintegy 80 politikus által aláírt nyílt levélről a Bild című lap számolt be (https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/kampf-um-vorsitz-erste...) kedden.

A CDU történetében 1971 óta először fordul elő, hogy egynél több jelölt indul az elnöki tisztségért.

A pártot 18. éve vezető Angela Merkel utódját pénteken választják meg a Hamburgban tartandó tisztújító kongresszuson. A tisztségre három esélyes jelölt pályázik, Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter.

Annegret Kramp-Karrenbauer mellett eddig csak egy vezető CDU-s politikus állt ki nyilvánosan, Daniel Günther Schleswig-Holstein tartományi miniszterelnök. Jens Spahnt egyetlen vezető CDU-s politikus sem támogatja nyilvánosan.

Friedrich Merz mellett viszont a választás előtt három nappal a párt két kiemelkedően tekintélyes és befolyásos politikusa is kiállt. Wolfgang Schäuble egy hosszú interjúban bíztat megválasztására, kiemelve, hogy jobban ki kell formálni a CDU arculatát és meg kell erősíteni az egységet a CSU-val, ezzel a kihívással pedig Friedrich Merz vezetésével lehet a legjobban megbirkózni.

Mint mondta, a szavazókat sokkal erőteljesebben kell „integrálni a szélekről a közép felé”, amihez határozottabb „néppárti profil” szükséges. Erre a feladatra olyan vezető kell, mint Freidrich Merz, akinek világos elképzelései vannak, egyértelmű üzeneteket küld a választóknak és „van bátorsága ahhoz, hogy ne csupán kivárja a viták végét, hanem inkább alakítsa a vitákat” – mondta Wolfgang Schäuble a FAZ-nak, utalva az elnökjelölt nyílt és Angela Merkel konfliktuskerülő stílusa közötti eltérésre.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Angela Merkel 2000-ben kezdődött pártelnöki és 2005 óta tartó kancellári pályafutása „rendkívüli sikeres, ehhez nem férhet kétség”.

Hozzátette: Angela Merkel megbeszélte vele 2016-ban, hogy a 2017-es Bundestag-választáson ismét elindul a kormányfői tisztségért, és támogatta ezt a döntését. „Abban a helyzetben, háromnegyed évvel a Bundestag-választás előtt nem volt alternatíva, legalábbis jobb alternatíva” – mondta Wolfgang Schäuble.

Aláhúzta, hogy nem aggódik a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Angela Merkel vezette koalíciós kormányának stabilitása miatt, hiszen a CDU mindhárom esélyes elnökjelöltje „tudja, hogy megválasztása esetén nagyobb lenne a felelőssége, mint az egója”, az önérvényesítési vágya, és azt is tudja, hogy a kormány mandátuma csak három év múlva jár le.

Angela Merkel október végén jelentette be, hogy nem pályázza meg ismét a CDU elnöki tisztségét, 18 év után befejezi pártvezetői munkáját és legkésőbb a ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből.

Merkel visszavonul, ez az utolsó kancellári ciklusa

Angela Merkel, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió elnöke és Németország kancellára bejelentette, nem indul újra a pártelnöki posztért a decemberben esedékes tisztújításon. A politikus asszony azt is közölte, 2021-ig tartó kancellári mandátumát kitölti, de utána visszavonul, nem ül be a Bundestagba sem. Uniós posztot sem fog vállalni.