Az uniós pénzek lenyúlását megakadályozó európai polgári kezdeményezést támogat a Jobbik és az LMP

XXI. századi pártok és civilek a korrupció ellen.

"Biztonságos Európát, szabad Magyarországot!"

Keresztény Zoltán a civil kezdeményezés életre hívója elmondta, hogy az aláírásgyűjtést hét uniós tagállam - konkrétan: Ausztria, Belgium, Luxemburg, Franciaország, Svédország, Németország és Magyarország  - hét állampolgára indította el.

A civil aktivista kifejtette: Magyarországon különösen elterjedt nézet, hogy az uniós pénzek úgysem jutnak el azokhoz, akikhez el kellene jutniuk, a dolgozó állampolgárokhoz, azokat úgyis ellopják a "hatalmasok".

Pedig Keresztény szerint ez nem evidencia, mint elmondta: ha Magyarországon nulla százalék lenne a korrupció aránya, akkor olyan mértékű uniós források jutnának el az emberekhez, melyekből

egy átlagos magyar család két hétig nyaralhatna ingyen, és minden magyar gyermek magániskolába járhatna.

A kezdeményezés szervezője szerint az, hogy ezektől az összegektől elesnek a magyar emberek

"a nemzeti érdekek sárba tiprásával egyenértékű".

A kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: ha összegyűlik a szükséges egymillió aláírás, akkor az Európai Bizottság olyan jogszabályt alkothat,

ami elzárhatja azon szervezetek és személyek előtt az uniós pénzcsapokat, aki EU-s szintű korrupció gyanújába keveredtek; ennek betartatása pedig nem az egyes kormányokon múlna.

Hangsúlyozta: ez nem az érintett országoktól vonná meg az uniós támogatásokat.

Keresztény Zoltán szerint az uniós polgári kezdeményezés segíthet egy valóban közösségként működő Európai Unió megteremtésében, ami Magyarország és a kontinens békéje szempontjából is létkérdés.

Elmondta, hogy a kezdeményezés íveit online, és papír alapon is alá lehet majd írni, illetve arról is beszélt, hogy az Európai Zöldek pártcsaládja hivatalosan is támogatja az aláírásgyűjtést, de más európai parlamenti erők képviselői is jelezték már részvételi szándékukat.

"Jobboldaliak, szociálisan érzékenyek, szabadelvűek vagyunk és mindannyian békében és szabadon szeretnénk élni"

- tette hozzá Keresztény Zoltán, aki szerint az uniós szintű korrupció és a feudális jellegű rendszerek, az uniós pénzek lenyúlásán alapuló rezsimek a háború felé sodorják Európát.

Olyan eszköz, aminek érdemi hatása van

Bana Tibor, a Jobbik alelnöke hangsúlyozta, hogy örülne, ha az EP-ben minden politikai erő és pártcsalád támogatná az uniós korrupció felszámolását célzó kezdeményezést, mivel szerinte az

"nem jobb- vagy baloldali, konzervatív vagy szocialista kérdés, hogy átláthatóbb legyen az uniós támogatások rendszere".

Hangsúlyozta, hogy ez a célkitűzés a Jobbik tegnap bemutatott EP-programjában is kiemelt helyen szerepel, a mostani kezdeményezésnek pedig az is célja, hogy az olyan uniós tagállamokban is érdemi eredményeket lehessen elérni a lenyúlások megfékezésében,

melyek a korrupt kormányaik miatt nem hajlandók csatakozni az európai ügyészséghez.

Bana kiemelte, hogy a Jobbik szervezett formában is beáll az akció mögé, és megkezdik az aláírásgyűjtést. Mint fogalmazott:

ma Magyarországon a tisztességes, hétköznapi emberek fizetik meg a kormányközeli oligarchák miatt, az OLAF jelzései nyomán az országra kiszabott büntetéseket, ami tűrhetetlen.

A Jobbik szlogenje a gyűjtésben épp ezért a "Fizess, Fidesz! Fizessenek a bűnösök!" lesz, és azt szeretnék elérni, hogy érdemi szankciókkal járjon az uniós források dézsmálása. Kiemelte, hogy a Jobbik egy szabad, igazságos és demokratikus uniót és Magyarországot szeretne, aminek a visszaélések felszámolása az egyik alapfeltétele.

Minden pártnak csatlakoznia kéne

Keresztes László Lóránt hiányolta a többi ellenzéki pártot a kezdeményezés támogatói közül, és kiemelte, hogy a korrupció jelenleg történelmi szinten van a Fidesznek köszönhetően.

A rendszerszintű pénzlenyúlás pedig komoly társadalmi károkat okoz szerinte, amiért a kormány és gazdasági holdudvara a felelős:

  • elmaradt az ország, és különösen a vidék felzárkóztatása az európai életszínvonalhoz
  • a megélhetési nehézségek miatt százezrek vándoroltak nyugatra,
  • a korrupció a gazdaságot is torzítja, mert azokat a vállalkozásokat hozza helyzetbe, melyeknek jó politikai kapcsolatai vannak,
  • ennek köszönhető, hogy elmaradt Magyarország felkészítése a XXI. századra.

"A választók joggal várják el, hogy az ellenzék konkrét eredménnyel járó eszközzel éljen a korrupt kormánnyal szemben"

- fogalmazott az LMP társelnöke, és hozzátette: az európai zöldek egészét mozgósítani akarják az aláírásgyűjtés mellett.

Fontosnak nevezte még, hogy az európai polgári kezdeményezés egy olyan eszköz, melyet a kormány nem tud hátráltatni vagy politikailag befolyásolni.

A kezdeményezés itt írható alá:

(null)

(null)

(Fotók: Béli Balázs / Alfahír)

Itt a Jobbik EP-programja: Biztonságos Európát, szabad Magyarországot!

A legnagyobb ellenzéki párt Európai Unióhoz való viszonyát szokás azzal bírálni, hogy a kilépést szorgalmazók táborából átsorolt a kompromisszumokat és reformokat keresők közé. A kormánymédia és - korábban nagyobb vehemenciával - a balliberális sajtóorgánumok is szeretnek arra emlékeztetni, hogy a Jobbik egy olyan euroszkeptikus párt, amely uniós zászlót égetett, illetve az EU elhagyását propagálta.