Ausztria a legnépszerűbb célország a külföldi továbbtanulást tervező magyarok között

Egy év alatt majdnem húsz százalékkal emelkedett az Ausztriában tanuló magyarok száma – írja az Eduline.hu. A sógorok országa ezzel a legnépszerűbb a külföldi továbbtanulást tervezők körében.

A magyar hallgatók száma magasabb Ausztriában, mint Németországban vagy az Egyesült Királyságban. Az Engame Akadémia adatai szerint 2600 magyar diák tanult 2017-ben osztrák felsőoktatási intézményben, és a számuk vélhetően a következő években is nőni fog.

A magyar hallgatók körében a Bécsi Egyetem, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem és a Bécsi Műszaki Egyetem a legnépszerűbb, de egyre többen választanak főiskolai képzést is – nyilatkozta az Eduline-nak Gyerák Csaba, a Magyar Diákok Egyesületének (MDE-VUS) elnöke.

Szerinte a legtöbb Ausztriában tanuló magyar hallgató a nyugati megyékből és Budapestről érkezik Bécsbe.

„Különösen sokan vannak győriek, soproniak, szombathelyiek és mosonmagyaróváriak. Az ingázás azonban nem igazán jellemző, ritka, hogy valaki otthonról jár be minden nap. A legegyszerűbb és anyagilag legkevésbé megterhelő választás a kollégium, ezért az elsőévesek ezt szokták választani”

- mondta.

Hozzátette: a magyar diákok körében is népszerűek a lakóközösségek, sőt gyakori, hogy az egy albérletbe összeköltöző hallgatók nem is ismerik egymást.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss