2018. 12. 07. 11:04

Átfogó vizsgálatot indít a Kúria a devizahiteles perek ügyében

Átfogó vizsgálatot indít jövőre a Kúria a devizahiteles ügyek kapcsán – jelentette be csütörtökön a legfőbb ítélkező fórum évértékelőjén Wellmann György a testület polgári kollégiumának vezetője.

A Magyar Idők beszámolója szerint a devizahiteles pereket tanulmányozó kúriai konzultatív testület egyebek mellett

azt tanulmányozza majd, hogy mit tartalmaztak az egykori hitelek kapcsán kiállított kockázatfeltáró nyilatkozatok és az árfolyamkockázatról szóló, annak idején megszövegezett tájékoztatók.

Emellett bekérik az ország bíróságaitól majd azoknak a pereknek az aktáit, amelyekben azért mondta ki valamely devizahitel-szerződés semmisségét jogerősen az ítélkezés, mert az árfolyamkockázatról szóló figyelemfelhívás nem volt megfelelő.

A kollégiumvezető kitért arra is, hogy az Európai Unió bírósága előtt jelenleg fél tucat magyar devizahiteles ügy van, így elképzelhető, hogy a luxembourgi ítélkező fórum hamarosan újabb iránymutató döntést hoz. Ezeket az ítéleteket alaposan elemzik és ha szükséges, a Kúria ennek megfelelően módosítja gyakorlatát, adott esetben megváltoztathatja korábbi jogegységi határozatait, esetleg újat fogadhat el.