2018. 12. 09. 14:12

Publicus-felmérés: nyári időszámítást akar a magyarok kétharmada

Az óraátállításról megkérdezettek kétharmada szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, amikor este tovább van világos – ismerteti a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából november 14. és 21. között 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban.

A kutatás eredményei között semmilyen, a pártok támogatottságán alapuló törésvonallal nem találkozott a Publicus Intézet.

Az óraátállítás megszüntetését korábban többször is kezdeményezte a Jobbik. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Kepli Lajos október végén jelentette be, azt szeretnék elérni, hogy már jövőre sikerüljön az összehangolás, ne csak 2020-ra vagy 2021-re. Az EU-tagállamok egyelőre nem lelkesednek az óraátállítás eltörléséért, noha az Európai Parlament még év elején elfogadott egy ezt célzó javaslatot. Az Európai Bizottság is azt javasolja, hogy szüntessék meg az egész EU-ra kiterjedő szezonális óraátállítást. Kepli Lajos egy októberi sajtótájékoztatóján azt mondta: az embereknek kell eldöntenie, hogy téli vagy a nyári időszámítás maradjon.