Ráírhatják a homeopátiás „gyógyszerekre”, hogy hatástalanok

Az egészségügyi törvénycsomag elfogadása után jöhet a szigorítás.

Évről évre növekszik a homeopátiás készítmények piaca, miközben vezető tudományos fórumok próbálják felhívni rá a figyelmet, hogy ezek nem gyógyszerek, és vagy teljesen hatástalanok, vagy csak a placebo-hatást okoznak.

A parlament előtt álló egészségügyi törvénycsomaggal kapcsolatban a hvg.hu azt írja, hogy akár a vásárlókat elrettentő, vagy legalábbis elbizonytalanító szövegek kerülhetnek rá a homeopátiás készítmények dobozára. Idézik Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét is, aki olyasfajta figyelmeztetést látna szívesen a dobozokon, mint például:

„a termék hatásossága nem bizonyított”

A jogszabálymódosítás után januártól az orvosoknak írásban is tájékoztatniuk kellene pácienseiket a homeopátiás szerek hatástalanságáról, de ezt a szöveget egyelőre nem készítették el.

Ahogy arról tavaly szeptemberben beszámoltunk, az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) megelégelte a homeopátiás készítmények egyre veszélyesebb terjedését, és friss állásfoglalásában kimondta:

A homeopátia alapelvei ellentmondanak a fizika és a kémia törvényeinek, és soha nem jelent meg egyetlen valódi bizonyíték sem, ami igazolná a homeopátiás gyógymódok hatékonyságát.

A parlament előtt álló egészségügyi törvényjavaslatban Kásler Miklós Emmi-miniszter is azzal érvel, hogy

"A homeopátiás készítmények gyógyhatása klinikailag nem bizonyított, így azok alkalmazása veszélyeztetheti a betegek gyógyulásának folyamatát, különösen abban az esetben, ha a hagyományos kezelésre a homeopátiás készítmények használata miatt nem kerül sor."