„A kormányváltás továbbra is választásokon történhet meg”

De más módszerekkel, mint eddig, állítja Filippov Gábor a Válasz Online interjújában.

Török Gábor szerint jelenleg nem látni ellenzéki oldalon azt a politikust, aki eljut a pontos helyzetfelismerésig, majd a tudás birtokában képes tisztességesen és kitartóan végigvinni egy programot. Az elemző felfogása az, hogy a politika elsősorban emberekről szól; emberek alakítják, a politika minősége az ő gondolataiktól, tehetségüktől és erkölcsiségüktől függ.

Filippov úgy véli, jó vezetőt csak létező szervezet élére lehet felépíteni, oligarcháktól szétdúlt, mesterségesen szétzilált vagy csak a médiában létező pártokra nem.

„A »van értelme?« kérdésre adott válasz pedig attól függ, hogy minek tekintjük a rendszert: ha konszolidált demokráciának, akkor a kormánypárt legyőzéséhez sajtótájékoztatókon, közleményeken, tévéstúdiókban vívott vitákon át is vezethet az út. Ha viszont kompetitív autoriter rendszernek – mint ahogy én annak tekintem –, akkor másmilyen politizálásra van szükség. A kormányváltás továbbra is választásokon történhet meg, de nem pont olyan módszerekkel, mint egy konszolidált demokráciában”

- fogalmazott Filippov.

Török Gábor arról is beszélt, hogy a Fidesz tartós népszerűségét, harmadik kétharmadát talán nem is a migráció sikeres tematizálása vagy a többi kampánytermék okozta. Kifejtette: egyszerűen úgy mozgott a népszerűségük, ahogy a fogyasztói bizalmi index.

„Amúgy: ha az emberek többsége azt mondja, hogy most jobb a helyzet, mint korábban, akkor mi más lehetne még a politika célja? Ha meg akarjuk érteni a Fidesz sikerét, akkor azt is tudnunk kell, hogy a politikájukat egyelőre tényleg nem látványos kudarcnak látják az emberek”

- mondta.

Filippov Gábor úgy látja, idehaza a pártrendszer „oroszosodik”, abban az értelemben, hogy egyetlen hatalmi tömb van, és a választási eredmény kiszámítható. A jövő évi európai parlamenti választások kapcsán hozzátette: Európában új pártok alakulnak és szállnak be sikerrel a küzdelembe, a választási eredmény sokszor megjósolhatatlan.

„Mindezzel együtt a következő EP-ben a jelenleg ismert előrejelzések szerint akkor sem fognak a parlament egyharmadánál többet elfoglalni az EU-szkeptikus populisták, ha a legtágabban értelmezzük ezt a tábort. Ez persze nagyobb arány, mint eddig bármikor, de azért túl sem kell értékelni”

- mondta Filippov.

Török Gábor arra hívta fel a figyelmet: a jövő májusi választás szokatlanul izgalmas lehet, mert a mai viszonyok konzerválása mellett nem elhanyagolható esélye van akár egy centrista-föderalista, akár egy radikális-szuverenista előretörésnek.