A kormányhivatalok tele vannak majmokkal

Ki állítja meg a tombolást?

A makákók nagy felfordulást okoznak azzal, hogy ételt és mobiltelefonokat is kikapnak az ember kezéből, de bundás betörőként is terrorizálják az indiai főváros és térségének lakóit – fogalmaz az MTI tudósítása. A majmok gyakorlatilag megszállták az újdelhi parlament és a kulcsfontosságú minisztériumok térségét, kezdve a kormányfő hivatalától a pénzügyi és a védelmi tárca épületéig, nemcsak a köztisztviselőket riogatva.

"Gyakran csennek ételt a járókelőktől, néha meg az ablakokon bemászva iratokat és dokumentumokat tépnek szét" - számolt be a kellemetlenségeket okozó majmokról Ragini Sarma, az indiai lakásügyi minisztérium egyik munkatársa.

A parlament téli ülésszakának kezdetére tekintettel novemberben az indiai képviselőknek körlevélben adtak tippeket a majomtámadások elkerülésére. Ezek között szerepel például az, hogy nem szabad a makákókat ingerelni, de nem ajánlatos szemkontaktust sem létesíteni velük, s végképp rossz ötlet, ha valaki egy anyamajom és kicsinye közé keveredik.

Az indiai városok robbanásszerű növekedése kiszorította természetes élőhelyükről a rhesusmajmokat, amelyek így városi környezetben kénytelenek ennivaló után kutatni.

Radikális szárny

Egynémely találkozó ember és makákó között tragikus véget ért. 2007-ben majmok lökték le otthona erkélyéről újdelhi akkori polgármester-helyettesét, S.S. Bajvát a halálba.

A hatóságok négy éve egy részben sikeres megoldásra bukkantak. Felfogadtak 40 férfit, akik langurnak öltözve rikoltozással próbálták elriasztani a majmokat.

"Majomriasztónak hívjuk őket, és szerződéses munkavállalók" - mondta egy névtelenséget kérő indiai köztisztviselő.

Munkanélküliség, mi?