A brazilok nem gruevszkiznek: kiadják az életfogytra ítélt szélsőbalos szökevényt Olaszországnak

Lehet ezt így is.

Michel Temer brazil elnök hivatala pénteken tudatta, hogy az államfő elrendelte a 63 éves Battisti kiadását, akinek brazíliai menedékjoga komoly feszültségeket okozott Brazíliaváros és Róma között.

Temer lépése a brazil legfelsőbb bíróság csütörtöki döntését követi, amely hatályon kívül helyezett egy korábbi, a kiadatást tiltó bírósági végzést. A brazil elnök ugyanis már tavaly megpróbálta kiadatni Battistit, de a legfelsőbb bíróság fenntartotta menedékjogi státuszát.

A bíróság egyúttal elrendelte az olasz férfi letartóztatását is, de arról egyelőre nincs információ, hogy a hatóságok elfogták volna Battistit, aki 2015 óta a Sao Paulo állambeli Cananeia tengerparti városban él.

A brazil rendőrség közölte, hogy felkeresték a férfi otthonát, de ott nem találták. Az olasz szökevény ügyvédje közölte: nem tudja, hol tartózkodik ügyfele.

Sergio Mattarella olasz államfő üdvözölt Temer lépését, amelyet a két ország közti szilárd barátság tanúbizonyságának minősített.

Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter október végén, Bolsonaro győzelméhez gratulálva közölte:

"Évekig tartó üres fecsegés után kérni fogom most már, hogy juttassák vissza hozzánk Olaszországba a vörös terrorista Battistit".

Cesare Battisti a hetvenes évek második felében a Vörös Brigádok terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal négy gyilkosságot követett el, amiért életfogytiglani börtönre ítélték, de 1981-ben megszökött, majd Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült hamis papírokkal.