Stummer János benyomta a tűzjelzőt: ki kell üríteni a köztelevíziót

Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu

A Hősök terén gyülekeztek a rabszolgatörvény ellen tiltakozók, akik négy óra előtt pár perccel megindultak a Kossuth térre, elképesztő rendőri biztosítás mellett. A beszédek után a tömeg két nagyobb részre szakadt, a jobbikosok a Lánchidat, míg a tüntetők másik fele a Margit hidat foglalta el. Ezt követően mindkét tábor a köztelevízió Kunigunda utcai székházához indult. Tíz országgyűlési képviselő bejutott a székházba, ám követeléseiket egyik közpénzből ott dolgozó sem akarta átvenni vagy engedni felolvasni. Stummer János a dohányzón keresztül a stúdiók közelébe jutott, ám minden lépését biztonsági őrök figyelték, de hozzányúlni nem mertek. A jobbikos politikus végül megnyomta a tűzjelzőt, így az épületet most ki kell üríteni.

Alkotmány utca - (Dobos Zoltán)

Kunigunda utca - (Németh Márton)

 

Az épületből való kijövetel után például Szél Bernadett és Hadházy Ákos beszédét mondatonként elordították a körülöttük állók. Addig maradnak, amíg nem olvassák be a követeléseiket.

Hősök tere - (Nótin Tamás)

"Nagyjából 10-15 ezer vonulót saccolok. Elől a Magyar Szakszervezeti Szövetség molinója. Mögötte egymás mellett az ellenzéki pártok zászlói és persze a tömeg"

- írja a helyszínről kollégánk.

Lajos utca - (Nótin Tamás - Bazsó Bálint)

 

Eközben a tömeg másik fele már a Lajos utcában jár.

 

Nagyjából kétezren lehetnek kollégánk szerint. A házak ablakaiban emberek, sokan magyar zászlót lengetve köszöntik a vonulókat, megint mások csak fotóznak vagy videóznak. Hiába, Észak-Budán viszonylag ritka (sőt, hirtelen nem is tudom, hogy volt-e már) a vonulásos tüntetés.

Kunigunda utca - (Sarkadi-Illyés Csaba)

„Nem hagyott más lehetőséget az MTVA: mi maradunk, holnapra pedig újabb tüntetést szervezünk. Részletek hamarosan" – írta ki Hadházy Ákos a Facebook-oldalára.

Alkotmány utca - (Nótin Tamás)

 

"Kiálltunk értetek" - mondta az MSZP képviselője, aki szerint a hatalom most elkezdett mindenkit megbüntetni. Kövér Lászlónak azt üzente: hogy "végre felnőttünk",  Orbán Viktornak és családjanak pedig békés boldog karácsonyt kíván.

Kuniginda utca - (Dobos Zoltán)

 

Többek között ezt éneklik a székház előtt, "Elegünk van!" és az "Orbán takarodj!" rigmusokkal vegítve.

Hősök tere - (Dobos Zoltán)

 

Tudósítónk szerint a Fidesz-székháznál már igen komoly rendőri erők jelentek meg, és az FKF emberei már itt is takarítják a havat, nem csak a Parlamentnél.

A beszédek végén meggyújtották a színes fáklyákat:

Kunigunda utca - (Sarkadi-Illyés Csaba)

Amíg dobálóznak, addig nem engedik ki a képviselőket a székházból a rendőrök - ezt mondta Vadai Ágnes, hangsúlyozta, a rendőr nem ellenség. 

 

Hadházy Ákos közben arra kért mindenkit, hogy maradjanak, de békésen. Illetve további erősítést kért azoktól, akik nézik a közvetítéseket, hogy menjenek ki a székházhoz.

 

Szél Bernadett szerint aki békés, az nem töketlen. A független képviselő az ellenzéki országgyűlési képviselőket kérte, hogy jöjjenek ki a tüntetésre.

Hősök tere - (Lánczi Richárd)

 

III. kerület - (Nótin Tamás - Kvárik Anita)

 

Kollégáink jelentik, hogy a vonuló tömeg az útba eső nemzeti konzultációs plakátokat tépkedi. Mint írja: legalább 4-5 plakátot kivégeztek már, a rendőrség csak később avatkozott közbe, most igazoltatják a plakátrongálókat.

 

Érdekes, a fideszes plakátrongálókkal már nem voltak ilyen szigorúak.