„A Fideszt hosszabb távon a saját abszolút győzelme győzheti le”

Az elemző szerint a hatalom önkényes lépései komoly ellenállást szülhetnek.

Az Iránytű Intézet korábbi vezető elemzője úgy véli, mind az ellenzéket, mind pedig a kormányellenes tömegeket mozgósítja az a körülmény, hogy nincs már hová hátrálniuk.

„A Fideszt hosszabb távon a saját abszolút győzelme győzheti le. Végül erre a sorsra jut minden megfontoltságot és moralitást nélkülöző hatalom”

- fogalmaz Kovács János.

Ugyanakkor azt is hozzáteszi: az Orbán-rendszert leváltani még jó ideig nem lehet, legfeljebb megdönteni. „Utóbbihoz jóval nagyobb erő szükséges, mint amit a jelenlegi ellenzék pártjai mozgósítani tudnak” - mutat rá az elemző. Bár ez már nem az „állóvíz”, Kovács János szerint az ellenzéki pártok részéről egy kockázatvállaló, ám javarészt koncepciótlan kísérletet láthattunk a napokban.

„A jelenlegi történések megítélése még jó ideig ellentmondásos lesz (akárcsak a 2006-os őszi események voltak). Arra azonban alkalmasak, hogy erősítsék az Orbán-rezsimmel szembeni értékítéleteket a nemzetközi politikában”

- írja a Facebook-oldalán.

Kovács János úgy látja, a hatalom minden önkényes lépése és retorziója komoly ellenállást szülhet, és ez a körülmény lehetetlenné teszi a demokratikus díszletek fenntartását.

„Az uralkodó párt szempontjából az erőpolitizálás a legrosszabb, amit most tehet, ugyanis azzal egyesíti az ellenzékét, a vele szemben álló társadalmi erőket, egyúttal szélesre tárja a kapukat a polgári engedetlenség előtt.”

Kovács János szombaton az Alfahírnek is nyilatkozott, és azt mondta: az Orbán-rezsimet nem a parlamentben, hanem annak falain kívül, társadalmi hálózatok építésével és a nemzetközi nyomás fokozásával lehet meghátrálásra kényszeríteni, mivel pedig a rendszer dinamikája a konfliktuskeresés, az erőpolitizálás, így egy látványos meghátrálás „könnyen jégheggyé válhat” a fideszes monstrum számára.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)