Fél lépéssel távolodott Ungár Mészárostól

Az LMP-s politikus bizalmi vagyonkezelőre bízza a BIF-ben levő részvénycsomagját.

Egy úgynevezett bizalmi vagyonkezelőre bízza a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-ben levő 2,75 százalékos tulajdoni hányadát Ungár Péter, az LMP politikusa – írja a HVG. Ungár édesapja halála után örökségként szerzett tulajdonrészt a cégben édesanyjával, a Fidesz belső köréhez tartozó Schmidt Máriával, valamint testvérével, Ungár Annával közösen.

A vállalkozás akkor került a támadások kereszttüzébe, mikor a Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha érdekeltségéhez sorolt Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 5,7 milliárd forint értékben bevásárolta magát a BIF-be, így az LMP-s Ungár gyakorlatilag üzlettársa lett a felcsúti oligarchának. Emiatt a zöldpárt néhány tagja még etikai vizsgálatot is kezdeményezett ellene.

A Mészáros Lőrinc-féle Takarékbank beszáll Schmidt Mária cégébe

Az Index.hu által kiszúrt üzlet szerint ez azt jelenti, hogy a Takarékbank összesen 2 870 244 darab, egyenként 2000 forint névértékű részvényt vásárol.Mint ismert, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója az a Vida József, aki a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó az Opus Global Zrt. igazgatósági tagja.

Néhány hete pedig azzal került be a hírekbe a Schmidt–Ungár-féle BIF, hogy az Agrárminisztérium tőlük bérel irodaházat a Kossuth téri épület felújításának idejére, azaz Ungár Péter hasznot húz az adóforintokból bérelt ingatlanon.

A kormánybiztos cégétől bérel ingatlant a kormány

Schmidt Mária kormánybiztos családi cége, a Pió-21 Kft. a fő részvényese annak a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-nek (BIF), melytől irodaházat bérel az Agrárminisztérium arra az időre, amíg a tárca Kossuth téri épületét felújítják, de legalább 2022-ig - derítette ki a HVG. Az irodaház a Belváros központjában, közvetlenül a Vigadó mellett található.

A BIF-nek viszont a fő részvényese az a Pió-21 Kft., mely ugyancsak a család tulajdona. Ebben Schmidt mára 66,67, Ungár Péter és Ungár Anna 16,67-16,67 százalékos tulajdonrésszel van jelen.

A HVG megkeresésére a zöldpárti politikus megerősítette, hogy a BIF-ben meglevő részvényeket bizalmi vagyonkezelőre bízza, a Pió-21-ben birtokolt üzletrészeit azonban megtartja. Kiemelte, hogy miután kisebbségi tulajdonos, a családi cég döntéseibe semmilyen érdemi beleszólása nincs. Mint fogalmazott, a részvények átadásával a lehető legtisztább helyzetet állította elő, az összeférhetetlenségnek elejét vette. A bizalmi vagyonkezelő nevét azonban nem árulta el, mindössze annyit mondott, hogy „BIF-hez közeli”.

Szakértők szerint azonban ez csupán látszatintézkedés. A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) elnöke, Dióslaki Gábor a HVG-nek kiemelte, a bizalmi vagyonkezelőnek a kedvezményezett javára kell kezelnie a vagyont. Valószínűleg Ungár Péter maradt a kedvezményezett, vagyis átruházta ugyan a részvénycsomagot, de ezt az ő javára kezelik továbbra is. „Ha tényleg ki akarna szállni, akkor simán eladná a tőzsdén, jelenleg jó áron kiszállhatna, hiszen a részvényeiért a mai árfolyamon 1 milliárd 611 millió forintot kaphatna” – mondta a portál érdeklődésére.