Elzavart provokátor lehetett a „tüntető” férfi, aki rendőrverésért felfüggesztett börtönt kapott

A tüntetőket is megtámadta.

A közlemény szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság

egy év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint a bűnügyi költségek megtérítésére ítélte

hivatalos személy elleni erőszakért a férfit, aki ittas állapotban rátámadt a rendőrökre. Az ügyről azt írták, a férfit még december 16-án, kora este akarták "intézkedés alá vonni", de ő megpróbálta megütni és lerántani a két intézkedő rendőrt.

A bíróság előtt a férfi beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a törvényszék nem vizsgálta a bűncselekményt és annak körülményeit, csak a büntetésről döntött.

Az ügyész súlyosító körülményként jelölte meg, hogy a férfi többszörösen büntetett előéletű, ittas volt és kirívóan agresszíven viselkedett.

A vasárnapi demonstráció élő felvételein is látható volt egy férfi, akit rendőrök követtek keresztül a tömegen. Nem sokkal később a rendőrség közölte is, hogy

„az Alkotmány utcában egy férfit a rendőrök a rendezők kérésére kiemeltek a tömegből. A férfi a résztvevőkkel szemben erőszakosan, agresszíven viselkedett és egy embert meg is rúgott, továbbá a kiemelés során az intézkedő rendőrt megütötte. S. Péter 38 éves budapesti lakost a rendőrök garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítják.”

Mivel a vasárnapi tüntetéssel kapcsolatban nem volt más hír olyan előállításról, melynek során az intézkedés alá vont személy a rendőröket is megtámadta volna, nagy valószínűséggel egyezés lehet a két eset között. Lapunk a helyzet tisztázása érdekében megkereste a Fővárosi Törvényszéket, ők későbbre ígértek tájékoztatást.

(Frissítés: a törvényszék nem akarta sem cáfolni, sem megerősíteni az egyezést)