A Mátyás király képmásával ékesített ipari műemlék épületegyüttest is eltüntetnék a föld színéről?

Nem lesz vége a rombolásnak?

A Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) értesülései szerint ugyanis még december 19-én nekiláttak lebontani a volt Fővárosi Sörfőző Rt. majd később a Globus Konzervgyár egykori központját.

A X. kerületi Maglódi úti épületegyüttes még 1912-ben épült a Fővárosi Sörfőző Rt. számára. A budapesti ipari építészet egyik jellegzetes alkotása, égetett téglából készült homlokzata a késő historizmus stílusjegyeit viseli magán.

Sajnos amióta a konzervgyár egykori tulajdonosa 2009-ben Csehországba adta el a márka felhasználási jogait, a telepen nagyrészt megszűnt mindenféle ipari tevékenység, mára csak kisebb vállalkozások működnek a területen. Az északi épülettömbben például a Globus Lövész Klub lőtere üzemel.

A komplexumot nincs aki karban tartsa, a kiemelkedő esztétikai és iparművészeti értéket képviselő csarnokok, az egykori malátaszárító és a víztorony épülete így szép lassan életveszély közeli állapotba kerültek.

Az északi és déli üzemépületeket összekötő átjárón hibátlannak tűnik a néhai sörfőzde védjegyeként szolgáló, a koronás Mátyás királyt ábrázoló, egyedi iparművészeti védettség alatt álló, eozinmázas keretbe foglalt Zsolnay-mozaik, a malátaszárítón található másik példány azonban eléggé megviselt állapotban van és felújításra szorul.

Több részletet egyelőre nem tudni a kőbányai ingatlanegyüttes sorsáról, ám a budapesti műemlék épületek sorában végbemenő, egyre nagyobb arányú pusztítás után nem csodálkoznánk rajta, ha itt is a magyar épített örökség értékeit felülíró érdekek bukkannának föl hamarosan (hozzá kell tenni, hogy az állam már azzal is súlyos hibát követett el, hogy hagyta ilyen méltatlan állapotba kerülni ezt a kivételes műemléket).

Győztek az üzleti érdekek: immár Wáberer Györgytől kell félteni a Radetzky-laktanyát

A Bem rakparton, világörökségi környezetben található épülettel kapcsolatban a legutóbbi hír az volt, hogy a magyar állam és a korábbi tulajdonos HB Reavis között évek óta húzódó jogi hercehurcát felfüggesztették, és a felek eljáráson kívüli megegyezésre törekszenek.