Mindenki hallgat róla, hány idősotthon került egyházi kezelésbe

Magyarországon 56 ezer idős ember részesül bentlakásos ellátásban állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményekben. Azonban sem a minisztérium, sem az intézményfenntartó egyházak nagy része nem tudja, hogy hány idősotthont és speciális ellátást kínáló gondozóházat vagy klubot adtak át az érdeklődő egyházaknak 2017 óta - írja a Népszava.

2017 február elején jelent meg az a kormányhatározat, melynek értelmében abban az évben 8837, míg 2018-ban további 21 563 szociális férőhelynek kellett volna fenntartót váltani, ám az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem reagált a lap ezzel kapcsolatos megkeresésére.

A Népszava azonban egy informátorától úgy értesült, hogy

a Kásler Miklós vezette minisztériumnak fogalma sincs arról, hány férőhely került át pontosan az egyházakhoz.

Az ezt firtató kérdésekre a fenntartó egyházak sem válaszoltak.

Több átadásra váró intézménytől is azt a választ kapta a lap, hogy az egyházak nem kapnak megfelelő adatokat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, az állami szociális intézmények jelenlegi fenntartójától, hogy előkészíthessék az új szerződéseket a munkatársakkal és a gondozottakkal.

Ráadásul a szociális terület dolgozói között az a hír terjed, hogy a Főigazgatóság a túlélésért küzd.

Eközben a szociális dolgozók körében egyre nagyobb arányban jellemző a pályaelhagyás, amin nem segít, hogy a Fidesz által nemrég elfogadott rabszolgatörvény az ágazat dolgozóira is vonatkozik majd.

A Magyar Szociális Fórum is arra kér mindenkit, vegyenek részt a rabszolgatörvény elleni tiltakozásban

Népellenesnek minősíti a rabszolgatörvényt a Magyar Szociális Fórum, és népi ellenállásra buzdít vele szemben, mert a kormánytöbbség által szerdán megszavazott jogszabály arra irányul, hogy még egy bőrt lenyúzzon a dolgozóról, és megfossza évszázados szakszervezeti és munkavállalói jogaitól - közölte a társadalmi szervezet csütörtökön kiadott nyilatkozatában.