Vihar és Putyin Erdélyben, Vona Kriszta a metál ikonjaival emlékezik

Az idei évben is hoztunk néhány könyvet, amiket meleg szívvel ajánlunk 2019-re is, ha valaki még nem olvasta volna őket, akár minden hónapban végig pörgethet majd egyet. Politika, közélet, életmód és rocksztárok. Mit hoz a jövő és mit hagyott ránk a múlt?

Fire and Fury - Lessen be Donald Trump Fehér Házába

A könyv, ami az Egyesült Államokban hatalmas vihart kavart. A könyv, ami végleg kizárta az amerikai alt-right körökből Steve Bannont. A könyv, amit állítólag Donald Trump személyes utasítására ügyvédje a kiadónál és a szerzőnél is be akart tiltatni. Ez a Michael Wolff tollából származó Fire and Fury, magyarul Tűz és düh, ami bemutatja, hogy milyen az élet Trump Fehér Házában. Magyar nyelven az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg.

Magyarul is megjelent a Trumpról szóló botránykönyv

A könyv, ami az Egyesült Államokban hatalmas vihart kavart. A könyv, ami végleg kizárta az amerikai alt-right körökből Steve Bannont. A könyv, amit állítólag Donald Trump személyes utasítására ügyvédje a kiadónál és a szerzőnél is be akart tiltatni. Ez a Michael Wolff tollából származó Fire and Fury, magyarul Tűz és düh, ami bemutatja, hogy milyen az élet Trump Fehér Házában.

Iron Man - A Black Sabbath útja mennyen és poklon át

A Black Sabbath gitárosa, fő dalszerzője, a producer és (nem hivatalos) zenekarvezető Tony Iommi – aki idén februárban töltötte be a 70. életévét – T. J. Lammers társszerző segítségével megírta az önéletrajzát, melyben – az ő szemszögéből láttatva – a birminghami zenekar története is felelevenedik. A stílusteremtő riffmester személyes vallomása zenéről, magánéletről, szórakozásról, és az élet sötétebb oldaláról - magyar kiadásban.

Iron Man - Bemutatjuk a heavy metal „feltalálójának", Tony Iommi gitárosnak az önéletrajzi könyvét

A Black Sabbath gitárosa, fő dalszerzője, a producer és (nem hivatalos) zenekarvezető Tony Iommi - aki idén februárban töltötte be a 70. életévét - T. J. Lammers társszerző segítségével megírta az önéletrajzát, melyben - az ő szemszögéből láttatva - a birminghami zenekar története is felelevenedik.

Putyin játéka - foci, oligarchák és Vlagyimir Putyin

Miért ömlik számolatlanul a pénz az orosz futballba, ha ennek semmiféle látható eredménye nincs? Miért és kinek rendez mégis labdarúgó-világbajnokságot Oroszország? Kinek szurkol Vlagyimir Putyin, és mire kérték a titkosszolgálatok a legkeményebb orosz ultrákat a nyári focimaraton előtt? Többek között ezekről beszélgettünk Ackermann Sándor újságíróval és ruszistával, akinek nyáron jelent meg első könyve Putyin játéka címmel, mely a jelenlegi orosz politikai elit és a labdarúgás kapcsolatán túl a szovjet múlt érdekes sporttörténeti epizódjaiba is bepillantást nyújt.

"Ilyen a világbajnokságok történetében még sosem volt" - Foci, oligarchák és Vlagyimir Putyin

Miért ömlik számolatlanul a pénz az orosz futballba, ha ennek semmiféle látható eredménye nincs? Miért és kinek rendez mégis labdarúgó-világbajnokságot Oroszország? Kinek szurkol Vlagyimir Putyin, és mire kérték a titkosszolgálatok a legkeményebb orosz ultrákat a nyári focimaraton előtt?

Vihar Erdélyben - izgalmakkal teli kalandregény az 1916-os román offenziváról

Aki csak egy kicsit is érdeklődik az első világháború magyar vonatkozású hősei, kalandorai és ikonikus figurái iránt, abban számtalanszor felmerülhetett már a kérdés: miért nem szól több irodalmi alkotás ezekről a száz évvel ezelőtti fenegyerekekről? Vakulya Norbert könyve, a Vihar Erdélyben most ezt az űrt próbálja kitölteni, méghozzá ragyogó sikerrel. Lássuk, miért is érdemes beszerezni a Nopcsa Ferenc báró háborús kalandjait taglaló, izgalmas kötetet!

Vihar Erdélyben - Izgalmakkal teli kalandregény az 1916-os erdélyi román offenzíváról

Aki csak egy kicsit is érdeklődik az első világháború magyar vonatkozású hősei, kalandorai és ikonikus figurái iránt, abban számtalanszor felmerülhetett már a kérdés: miért nem szól több irodalmi alkotás ezekről a száz évvel ezelőtti fenegyerekekről? Vakulya Norbert könyve, a Vihar Erdélyben most ezt az űrt próbálja kitölteni, méghozzá ragyogó sikerrel.

Máglyatűz - a közép-európai Trónok Harca

Régen beszéltek már ennyien ilyen sokat egy magyar könyvről, mint David Autere Máglyatűz című regényéről.  A kiadó és a szerző meghatározása szerint "geopolitikai thrillerről" van szó - de szerintünk egy kicsit még ennél is többről.

A közép-európai Trónok harca az eredetinél is húzósabb

A történet kanócát egy nyolcvan feletti dúsgazdag emigráns erdélyi magyar-szász emigráns gyújtja be, aki úgy dönt: szép amerikai karrierrel tarkított súlyos családi tragédiákkal terhes életére azzal helyezi fel a koronát, hogy kiharcolja Székelyföld önrendelkezését. Szó szerint. Fegyverrel. Vagyona, kapcsolatai, konspirációs képességei adottak hozzá, a történelem, no, meg a nagyhatalmak kíméletlen versengése pedig hol bezavar terveibe, hol meg egyenesen a kezére játszik.

Levelek - lovasíjjászat, harcművészet, hagyományőrzés

Levelek címmel jelent meg Kassai Lajos könyve, amelyből jóval több ismerhető meg, mint a már világszerte ismert és űzött lovasíjászat múltja, jelene és jövője. A számos Guinness-rekord, egy magyar harcművészeti iskola megalapítása és egy hihetetlen életút mögött a könyv segítségével felsejlik a hagyomány és az ember. Mindkettőre utat nyit a könyv, és hogy mennyire nemcsak egy szubkultúra számára, azt jól mutatja, hogy a könyvbemutatón Kassai Puzsér Róberttel beszélgetett, és azt az első sorban Budaházy György hallgatta. Jóval többről van szó benne, mint a lovasíjászat, vagy inkább a lovasíjászat jóval több, mint sokan gondolják. 

Kassai Lajos most megjelent leveleit olvassa Puzsér és Budaházy is

Levelek címmel jelent meg Kassai Lajos könyve, amelyből jóval több ismerhető meg, mint a már világszerte ismert és űzött lovasíjászat múltja, jelene és jövője. A számos Guinness-rekord, egy magyar harcművészeti iskola megalapítása és egy hihetetlen életút mögött a könyv segítségével felsejlik a hagyomány és az ember.

Tömegparanoia - az összeesküvés-elméletek és álhirek szociálpszichológiája

Hogy álhírek, dezinformációk árasztanak el minket, az tulajdonképpen akkora közhely, hogy szinte le sem kellene írni. Hegel német filozófus szerint „egy társadalom akkor válik modernné, amikor életünk központi útmutatójaként és a hatalom meghatározójaként a vallás helyébe a sajtó lép”. Ezt Alain de Botton, a Londonban élő svájci író-filozófus azzal fejelte meg, hogy „a média befolyását tekintve vetekszik a vallásos meggyőződések régmúlt korokra jellemző pozíciójával.

Valóban rákot okoz a naptej? És miért hiszik el annyian?

Hogy álhírek, dezinformációk árasztanak el minket, az tulajdonképpen akkora közhely, hogy szinte le sem kellene írni. Hegel német filozófus szerint „egy társadalom akkor válik modernné, amikor életünk központi útmutatójaként és a hatalom meghatározójaként a vallás helyébe a sajtó lép".

Az éneklő reneszánsz ember, Bruce Dickinson

Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő – a Legacy of the Beast 2018 turnéjának egyik állomásaként júniusban a soproni VOLT fesztiválon is fellépő – Iron Maiden énekes, dalszerző Bruce Dickinson önéletrajzi könyvének magyar nyelven megjelent kiadásának bemutatása. 

Az éneklő reneszánsz ember - Bemutatjuk Bruce Dickinson (Iron Maiden) önéletrajzi könyvét

Az eredetileg Bruce Dickinson: What Does This Button Do? címen tavaly megjelent kötet - a Helikon Kiadó gondozásában, és Pritz Péter fordításában - példás gyorsasággal került a hazai piacra, hiszen pár hónapja a magyar kiadást is kézbe foghatták a zenekar rajongói és a heavy metal stílus szimpatizánsai.

A Héjjas-nyárfa árnyékában - "Én katona vagyok és nem hóhér"

Várható volt, hogy ha egyszer napvilágot lát egy kifejezetten vitéz dr. Héjjas Ivánnalfoglalkozó könyv, az hullámokat fog verni a magyar közéletben. Domonkos László A Héjjas-nyárfa árnyékában című munkája alaposan fel is kavarta az állóvizet.

"Én katona vagyok és nem hóhér" - Hiánypótló és tabudöntögető könyv jelent meg Héjjas Ivánról

A baloldali portálocskák és blogocskák a szeptember 19-ei kecskeméti könyvbemutatóval kapcsolatban az utóbbi másfél hétben szépen el is rikoltozták az évtizedek óta a magyar köztudatba vert leckét: Héjjas Iván nácifasisztaantiszemita, szadista gyilkos, aki csupán azért fogott fegyvert, hogy zsidókat ölhessen, soha, semmiféle egyéb motivációja vagy érdeme nem volt.

21 lecke a 21. századra - miképp válhat az ember istenné

Harari már Magyarországon is megjelent és kapható, A 21 lecke a 21. századra című legújabb könyve „egy lépéssel” hátrébb lép legutóbbi művétől, a Homo Deustól. Azokra a kérdésekre fókuszál, amelyek elvetett magvai az előző könyvében boncolgatott jövőképeknek. A jelen legnagyobb kihívásait veszi górcső alá: az álhírek terjedését, a liberális demokrácia válságát, a bevándorlás, a terrorizmus és a klímaváltozás problémáját. Kérdez és gondolkodik.

Kell kritizálni a liberalizmust, de fontos, hogy ehhez megmaradjon a szólásszabadságunk

Emlékszem milyen nagy hatással volt rám, amikor először olvastam William Gibson Neurománc című regényét. Ez még azelőtt történt, hogy az internet behálózta volna az egész világot. Elvarázsolt a cybertér, a mesterséges intelligenciák, a konzol cowboyok, a biomechanika és a transzhumanizmus képzeletbeli világa. Ma már folyamatosan rajta lehetünk a világhálón a hozzánk nőtt okostelefonjainkon keresztül.

Láthatatlan pokol - a bántalmazás nem gender, hanem hatalom kérdése

Hercsel Adél könyve nem is csak a bántalmazott nőkre koncentrál, hanem azokra a férfiakra is, akik akár gyermekként, akár homo- vagy heteroszexuális kapcsolatban estek áldozatul. Mindemellett volt elég bátorsága ahhoz, hogy ne menjen el szó nélkül az olyan emberek mellett sem, akik a gyermekelhelyezés vagy szimplán sértettség okán aduászként használják fel ezt a súlyos vádat.

"A bántalmazás nem gender, hanem hatalom kérdése"

„...eddigi kormányaink vagy tabunak, vagy lényegtelen problémának tartották, olyasminek, ami rendes emberrel maximum véletlenül fordul elő. Szóval itt érdemi változás csak akkor lesz, ha első lépésként legfelső politikai szinten elismerik, hogy a bántalmazás nem magánügy, hanem kiterjedt probléma, ami a társadalom jelentős részét érinti." (Tóth Olga, családszociológus)

Idáig jutottunk - nem csajkönyv, de nem is tiszta politika

Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő – hallottuk már ezerszer a szállóigét, és akármilyen sablonosnak is tűnik, mégis eszünkbe jut, ha egy élvonalbeli politikus feleségének a könyve akad a kezünkbe. És nem, most nem Michelle Obama életrajzi írását szándékozunk boncolgatni, hanem az Idáig jutottunkban kis hazánk politikai bugyraiba merülünk el a Jobbik volt elnökének feleségével, Vona-Szabó Krisztával.

Nem csajkönyv, de nem is tiszta politika

Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő - hallottuk már ezerszer a szállóigét, és akármilyen sablonosnak is tűnik, mégis eszünkbe jut, ha egy élvonalbeli politikus feleségének a könyve akad a kezünkbe. És nem, most nem Michelle Obama életrajzi írását szándékozunk boncolgatni, hanem az Idáig jutottunkban kis hazánk politikai bugyraiba merülünk el a Jobbik volt elnökének feleségével, Vona-Szabó Krisztával.