Szíriáról tárgyalt az orosz és a török külügyér

Törökország és Oroszország tiszteletben fogja tartani Szíria szuverenitását és területi épségét az amerikai katonák kivonulása után is, szorosan együtt fognak működni egymással és Iránnal is a szíriai válság rendezése érdekében – jelentette ki szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután Moszkvában tárgyalt török kollégájával, Mevlüt Çavuşoğluval.

Az elsősorban az észak-szíriai helyzetnek szentelt másfél órás találkozón rajtuk kívül részt vett Szergej Sojgu orosz és Hulusi Akara török védelmi miniszter, illetve katonai és titkosszolgálati vezetők is jelen voltak.

Lavrov szerint az orosz és a török fél is megerősítette, hogy a válságrendezés szigorúan az ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó, 2254-es számú határozatával összhangban, Szíria szuverenitásának és területi épségének feltétel nélküli tiszteletben tartásával fog zajlani.

Hasonló szellemben nyilatkozott Çavuşoğlu is. Mint fogalmazott: az asztanai folyamat egyik letéteményeseként Törökország is elkötelezett Szíria területi épségének és egységének megtartása mellett, és kész szembeszállni minden cselekménnyel, amely ezeknek az elveknek az aláásására irányul. Çavuşoğlu hozzátette, hogy Törökország a továbbiakban is szoros együttműködést akar folytatni Oroszországgal és Iránnal a szíriai válság és a regionális kérdések rendezése érdekében. Ankara és Moszkva véleménye egyezik abban, hogy meg kell semmisíteni minden szíriai terrorszervezetet – tette hozzá a magyar állami hírügynökség tudósítása szerint.

Az amerikaiak ki, a törökök bemennének Szíriába

„Ha Törökország azt mondja, hogy bemegy Szíriába, az úgy is lesz. Egyeztetni fogjuk az Egyesült Államokkal a csapatkivonást. Minél előbb be akarunk hatolni az Eufrátesztől keletre levő területre" - idézte a külügyminiszter szavait az TRT televízió.Cavusoglu szerint Törökország azon lesz, hogy„a Szíriából történt amerikai csapatkivonás után ne alakuljon ki légüres tér az országban, amelyet a terrorszervezetek töltenének be".

Recep Tayyip Erdoğan török elnök december 12-én jelentette be, hogy rövidesen hadműveletet kezdenek az Eufrátesztől keletre a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia és a Demokratikus Szövetség párt ellen, amelyeket Ankara a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségeseinek tekint. Törökország eddig két hadműveletet hajtott végre Szíriában, és ütközőövezet hozott létre a határ menti Aazaz és Dzserablúsz között, valamint elfoglalta a kurdok lakta Afrín térségét.

Erdoğan december 19-én bejelentette, hogy befejeződtek a hadművelet előkészületei. Miután azonban Donald Trump amerikai elnök aznap bejelentette, hogy kivonják az amerikai katonákat Szíriából, Ankarában közölték, hogy várnak még a hadművelet megkezdésével.

Megkezdődik az Egyesült Államok hadseregének kivonása Szíriából

Az iszlamista szervezet "territoriális kalifátusát" legyőzték, ezek a diadalok Szíriában azonban nem jelentik az Iszlám Állam elleni globális koalíció vagy az általa folytatott kampány végét. Az Iszlám Állam elleni küzdelem új szakaszába lépünk - fogalmazott közleményében Sarah Sanders, az amerikai elnöki hivatal szóvivője magyarázatul arra, hogy megkezdődött az amerikai erők kivonása a polgárháború sújtotta közel-keleti országból.

Az is az előzményekhez tartozik, hogy pénteken az Egyesült Államok által támogatott YPG kérésére a szíriai kormány katonái bevonultak az észak-szíriai Manbidzs városába. Ezt üdvözölték a Damaszkusz legfőbb szövetségesének tekintett Moszkvában és Teheránban is. Az YPG azért kérte a szíriai kormányerők bevonulását, hogy megvédje a várost a török fenyegetéstől. Néhány órával a kormányerők bevonulása után a törökbarát szíriai ellenzéki milícia is bejelentette, hogy a török erőkkel együtt Manbidzs felé nyomul. Az Anadolu török hírügynökség úgy értesült szombaton, hogy török harckocsik, ágyúk és páncélozott katonai járművek menetoszlopai indultak útnak a nyugat-törökországi tartományokból a török határhoz. Más források ezt egyelőre nem erősítették meg.