Helytelenül kiszórt méreg okozta több száz vadállat halálát Arad megyében

Az eltűnés szélén álló fajt is találtak az áldozatok között.

Novemberben vadállat-mészárlás nyomaira bukkantak Arad megyében. A szántóföldeken mezei nyulak, vörös rókák, pusztai és egerész ölyvök, valamint más madarak tetemei hevertek szerteszét.

Egy hónap után derült fény arra, hogy minden bizonnyal nem szándékosan végezhettek az állatokkal, hanem mérgezés miatt múltak ki.

A jelek szerint mezőgazdasági kártevők ellen használt méreg végezhetett velük, amelyet nem a törvény által előírt módon helyeztek ki, hanem a műtrágyaszóróval terítették szét több száz hektárnyi területen, írja a Transindex.ro a Milvus Csoport értesüléseire hivatkozva.

A Milvus Csoport tagjai a mérgezés által érintett helyszínre utaztak, ahol a vadásztársulat képviselőivel járták be a területet. A szántóföldekre kiszórt méreg közelében nagy számban találtak újabb elhullott állatokat. Ezek között két mérgezés-gyanús parlagi sas tetemet is felfedezték, ami különösen sajnálatos, hiszen a faj az eltűnés szélén áll, Romániában mindössze egyetlen ismert fészkelő párról van tudomásuk az ornitológusoknak.

A Milvus Csoport magára vállalta a parlagi sas tetemek toxikológiai vizsgálatának költségeit. Az aradi rendőrség „Fegyverek, Robbanószerek és Veszélyes anyagok” ügyosztálya is nyomozást folytat az állatok tömeges pusztulását kiváltó okok kiderítése érdekében.

(Fotó: milvus.ro)