Kínában nyomkövetővel ellátott egyenruhát kapnak az iskolások

Durva.

Tíz kínai iskolában tesztelik a rendszert, a cél az, hogy tanítási időben követni tudják a gyerekek mozgását és tartózkodási helyét - írja a hvg.hu a kínai állami The Global Times cikkére hivatkozva. Az iskolásoknak kötelező lesz olyan egyenruhát viselni, amelynek vállában egy-egy nyomkövető szenzort helyeznek el. Ez alapján pontosan tudni fogják, hogy mikor érkezik és mikor távozik az iskolából a tanuló. Az intézmények bejáratához arcfelismerő rendszert is telepítettek, nehogy ruhacserével tévesszék meg a nyomkövetőt. A rendszer jelez, ha egy diák nem ment be az órára vagy nem a saját egyenruháját viseli.

Kínában nagyjából 200 millió kül- és beltéri kamerából álló megfigyelőhálózatot építettek, gyakorlatilag minden állampolgárt követnek és egy pontrendszer alapján értékelik is a viselkedésüket.

Kína élőben tolja a Közellenségek filmet

A projektről információkkal rendelkező, névtelenséget kérő személy számolt be a Bloombergnek arról, hogy nem csak konkrét személyek, hanem munkahelyek és otthonok is megfigyelés alatt állnak a védett területen, ezek olyan biztonsági zónák, amiket bizonyos személyek nem- vagy csak korlátozottan hagyhatnak el.

(Fotó: Tanulók az "intelligens egyenruhában". - The Global Times)