Fenyegetik a dolgozókat: aki tüntetni megy, azt kirúgják?

Információink szerint a tapolcai kórház alkalmazottait is megfenyegették.

"Szia Lajos! A kórházban fenyegetőznek! Aki tüntet, az repül"

"Egy ismerősöm mondta tegnap, hogy menne az anyukája tüntetni szombaton, de mondták nekik, hogy aki megy, kirúgják"

- olvashat a politikus oldalára feltöltött képernyőképeken.

"Őket az sem érdekli, hogy a drasztikus szakemberhiány így is emberéleteket követel, kirúgással fenyegetik a dolgozókat! Igazi fideszes módszer... de egyszer mindennek vége lesz! Ne hagyjátok magatokat megfélemlíteni!"

- írja Rig Lajos a Facebook oldalán.

Az Alfahir.hu kérdésére azt mondta: 

"Ezzel ismét bebizonyosodott, hogy eljött a fideszes kiskirályok kora, a nyugodt időszak után újból a terror lett úrrá, ez a módszer egyes vezetők körében különösen népszerű"

Hozzátette: Országosan is látszik, hogy az egészségügyi intézményekben - legyen az kórház vagy mentőszolgálat - a fenyegetés az új eszköz, mondhatjuk azt is, hogy ezzel akarják "motiválni a dolgozókat. A Fidesz semmitől sem riad már vissza a hatalomért - mondta a jobbikos politikus.

A képviselő posztja és cikkünk megjelenése után a kórház közleményben reagált, amelyet most változtatás nélkül közlünk:

"A Deák Jenő Kórház vezetősége tájékoztatja az intézmény valamennyi dolgozóját és a Tisztelt lakosságot, hogy a Munka Törvénykönyve legutóbbi módosítása nem érinti a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozókat, így a kórház dolgozóira sem vonatkozik. A 2019. január 5-re meghirdetett tapolcai tüntetésen való részvételt a Deák Jenő Kórház vezetősége a korábbiakhoz hasonlóan nem tiltja meg a dolgozói számára."

"Amit a kollektív szerződés nem, azt bizony a Munka Törvénykönyve szabályozza, Tapolcán viszont nincs hatályban kollektív szerződés, vagyis igenis érinti a dolgozókat" - reagált a kórház felvetéseire Rig Lajos.

Emlékeztetett: 2010-ben, a kórház akkori üzemeltetője, a Medisyst Kft., majd 2012-ben az akkori kórházvezetés is nyomást gakorolt a dolgozókra, ne menjenek tüntetni, ennek ellenére - vagy éppen ezért - mintegy 1000 fő jött ki tüntetni az osztályok megmaradásáért.

"Bízunk benne, hogy a közleményükben helytálló az az állítás, miszerint senkinek nem tiltják meg a tüntetésen való részvételt, sőt, támogatják is a demonstrációt, hiszen ez a dolgozók érdekében történik"

- mondta Rig Lajos.