A Fidelitas elnöke szerint a fiatalok most már látják, hogy érdemes Magyarországon maradniuk

Böröcz László, a Fidelitas elnöke és a Fidesz frakcióvezető-helyettese interjút adott a kormányközeli Magyar Hírlapnak.

A politikus ebben a fiatalok és a Fidesz-KDNP kapcsolatáról értekezett, és például a következő megdöbbentő következtetésekre jutott:

  • általános apátia van a közéletben, de ez "sokkal inkább a baloldali fiatalok körében" jelentkezik, mert ők kiábrándultak az ellenzéki pártokból;
  • a jobboldali fiatalok ezzel szemben nem közömbösek, mert egy hónap alatt csaknem 500-an léptek be a Fidelitasba;
  • szerinte "a fia­talok egyre inkább azt látják, hogy érdemes itthon maradni, családot alapítani", így a kivándorlási tendencia megfordult;
  • szerinte a "külföldre távozó fiatalok többsége nem tervez kint maradni hosszú távon", abban pedig nem lát kivetnivalót, hogy "neves külföldi egyetemeken tanulnak, tapasztalatot szereznek".

Utóbbi  témával kapcsolatban kijelentette:

"Hazánk az egyik legbiztonságosabb ország, nem kell félve kimenni az utcára, mint több helyen máshol, a bevándorláspárti EU-tagállamokban. Folyamatosan nőnek a bérek, erős családtámogatási és otthonteremtési rendszer alakult ki, és Európán belül itthon az egyik legalacsonyabb, tíz százalék alatti a fiatalok munkanélküliségi aránya."

Freund Tamás agykutató aggodalmát, miszerint a Magyar Tudományos Akadémián kialakult helyzet miatt minden tehetség fejvesztve fog menekülni hazánkból, "politikai megnyilatkozásnak" minősítette.

A CEU Bécsbe költözése kapcsán kifejtette: Michael Ignatieff, az intézmény vezetője

"ultimátumokat ad a kormánynak, ő akarja meghatározni a magyar felsőoktatás szabályait, ami teljesen nonszensz".

Böröcz szerint az egyetem "a magyar hagyományoktól merőben eltérő, a nyílt társadalmat támogató eszmerendszert képviselő intézmény".

A rabszolgatörvény megszavazásával kapcsolatban "álságosnak és elvtelennek" nevezte az ellenzéki politikusokat, és hozzátette:

"ki fog derülni, hogy amit az ellenzék állít, az egyszerűen nem igaz, és az emberek semmit nem fognak észrevenni abból, hogy változott a munka törvénykönyve".

Szerinte mindössze annyi a különbség, hogy

"ha többet akarnak dolgozni több pénzért, akkor azt megtehetik, ez elől bontottuk le a bürokratikus akadályokat".

A Fidelitas elnöke a szakszervezetek részéről felmerült aggályokkal kapcsolatban úgy fogalmazott:

"Nem azt a világot éljük, amikor a munkaadó rákényszeríthetné az akaratát a munkavállalóira."

Az EP-választással kapcsolatban úgy nyilatkozott: a Fidesznek érdeke, hogy az Európai Néppárt soraiban politizáljon tovább, "földindulásszerű változásra" nem számít, de "meglepetések lehetnek" szerinte.

Zsarolással kényszerítik ki az "önkéntes" túlórát

A kormánypropaganda felváltva harsogja azt, hogy a magyarok mennyire szeretnének többet dolgozni, és azt, hogy az egekbe emelt túlórakeretet valójában sehol sem fogják alkalmazni. Hogy az előbbi mekkora kreténség, az eddig is világos volt, ám az újév első napjaiban világossá vált, hogy az utóbbi sem igaz.