Az ellenzék Újpesten is elutasítja a rabszolgatörvényt

A Jobbik rendkívüli testületi ülést kezdeményezett a témában.

A Jobbik újpesti szervezete azt szorgalmazza, hogy a kerület rendkívüli közgyűlésen szögezze le: az önkormányzati cégeknél ne alkalmazzák a Munka törvénykönyve rabszolgatörvény néven elhíresült változtatását. Azaz ne emelkedhessen 400 órára az elrendelt túlóra, és az ne három év alatt kelljen elszámolni – írja az Újpesti Hírmondó. Bár a Jobbiknak Újpesten most nincs képviselője, a beadványt az ellenzéki párt helyi szervezetének alelnöke, Szabó Balázs adta be, és csatolta is a minimálisan szükséges hat képviselő támogató aláírását: az MSZP három, az LMP, a DK és a függetlenek egy-egy képviselője jegyzi a beadványt.

Az önkormányzati törvény értelmében így Wintermantel Zsolt fideszes polgármesternek 15 napon belül össze kell hívnia a kerület közgyűlését.

A portál megerősített információi szerint a Jobbik önkormányzati kabinete azt kérte helyi képviselőitől, hogy ahol van rá lehetőség, kezdeményezzenek rendkívüli testületi ülést a rabszolgatörvény témájában.

Az ellenzék a Parlamentben is tárgyalta volna a közvélemény döntő többsége által elutasított törvénymódosítást, de a Fidesz (és a KDNP) képviselői nem mentek be munkahelyükre.

Tényleg nem mentek be: Fidesz-KDNP nélkül zajlott le a rendkívüli parlamenti ülés

A napirend előtti felszólalások üres kormánypárti padsorok előtt zajlottak. Jakab Péter bírálta a Fidesz-KDNP-t amiatt, hogy „nem akartak bejönni dolgozni" az Országgyűlés rendkívüli ülésére, a jobbikos országgyűlési képviselő szerint a kormánypárti politikusok egy „fideszes kocsmának" tartják a parlamentet, ahol „a fideszes haverjaikkal beszélgethetnek".