Az Osztrák Posta beismerte, hogy ügyfelei politikai hovatartozásával kapcsolatos adatokat adott el

Az intézmény álítása szerint ebben semmi törvénytelen nincs, ennek ellenére a sajtóban megjelent leleplezések miatt heves bírálatok célpontjává vált. Az Osztrák Posta adatgyűjtéséről hétfőn számolt be az Addendum osztrák oknyomozó portál. Az Epicenter Works civil szervezet botrányosnak nevezte a  hivatal gyakorlatát, amely szerinte megsértette a személyes adatok védelmére vonatkozó európai szabályokat.

A VKI fogyasztóvédelmi szervezet szintén kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ilyen kényes adatok forgalmazása jogszerű lenne. Az ellenzéki zöld Most (Pilz) Lista párt szintén elfogadhatatlannak nevezte ezt a gyakorlatot, és a vonatkozó törvények szigorítását szorgalmazta.

Az adatvédelmi hatóság (DSB) kedden bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben. Az Addendum szerint az Osztrák Posta mintegy 3 millió ember - azaz a lakosság több mint egyharmada - nevével, életkorával és nemével kapcsolatos adatokat adott el. Közülük 2,2 millió ügyfél esetében a valószínűsített politikai hovatartozással kapcsolatos adat is szerepelt.

A 2006 óta tőzsdén jegyzett, de 52,8 százalékban az osztrák állam tulajdonában lévő Posta beismerte, hogy a marketing céllal történő adatgyűjtés évek óta megszokott gyakorlat volt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem követtek el törvénysértést. A valószínűsített politikai hovatartozásra vonatkozó adatokat az "életkor, a nem, a cím és a szavazókörök adatainak összevetésével állították össze, de nem fedik fel egyetlen esetben sem az emberek választási preferenciáját" - védekezett a Posta.

Az adatforgalmazás révén a postának évente mintegy 10 millió eurós bevétele volt az Addendum szerint.