Moszkva nem hiszi el, hogy az amerikaiak teljesen kivonulnak Szíriából - de ez már nincs is napirenden

Oroszország kétli, hogy az Egyesült Államok maradéktalanul kivonná erőit Szíriából, mert az amerikai katonai jelenlét fenntartásának erős a támogatottsága Washingtonban - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdai újdelhi sajtótájékoztatóján. Donald Trump legfrissebb nyilatkozatainak tükrében kicsit megkésett ez a reakció.

"Nem tudom elképzelni, hogy a jelenlegi helyzetben - amikor Washington féktelenül a világuralmat hajszolja és arra törekszik, hogy mindenhol jelen legyen és a kérdéseket kizárólag az ő feltételei szerint oldják meg - az Egyesült Államok fizikailag, maradéktalanul és vitathatatlanul elhagyja katonai értelemben Szíriát" - idézte a diplomata szavait a TASZSZ orosz hírügynökség.

Rjabkov közölte, hogy a szíriai téma több aspektusáról hamarosan újabb orosz-amerikai egyeztetés lesz, bár arról nem feltétlenül tájékoztatják majd a nyilvánosságot.

Nem olvasták az újságot?

Donald Trump korábbi bejelentése után ugyan tényleg arról volt szó, hogy 60-100 napon (bár Trump eredetileg csak 30 napot akart) belül kivonulhat a nagyjából kétezer amerikai katona Szíriából, a felállás azóta jelentősen megváltozott. Az történt, ami szokott: Trump véleménye általában azon múlik, hogy kivel beszélt utoljára

Recep Tayyip Erdoğannal telefonon egyeztetett, a török elnök meggyőzte arról, hogy bízza csak Ankarára Szíriát, majd Trump azonnal (december 19.) bejelentette a kivonulást. Trump viszont hat nappal karácsony után együtt ebédelt Lindsey Graham republikánus szenátorral, aki Washingtonban az egyik legbefolyásosabb személy, ha kül- és katonai ügyekről van szó. Ő valószínűleg elmagyarázta az elnöknek, hogy komoly stratégiai hiba és arcvesztés lenne kivonulni, ezért Trump az azonnali távozást arra módosította, hogy majd egyszer eljönnek onnan az amerikai katonák, ha "adottak lesznek a felételek" - pontosan ugyanez volt az amerikai külügy álláspontja december 19. előtt is.

sss
2019. április 24. | 07:15
Bencsik
sss
2019. április 24. | 07:15
Bencsik
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András
sss
2019. április 23. | 16:39
Nem túl elégedettek a helyiek a fideszes városvezetővel.
sss
2019. április 23. | 15:45
Jöhetnek a kórházbezárások?

Szomorúbban nem is indulhatna a hét: a velünk élő 1995, a Nemzet Szakértő Közgazdásza, Bokros Lajos, pontosabban pártja, a Modern Magyarországért Mozgalom feladta a harcot, nem küzd tovább a modern Magyarországért. Mint írják:

„A Modern Magyarország Mozgalom hét éven át tartó önzetlen küzdelme, amelynek középpontjában az egyén, a vállalkozás és a piac szabadsága, a magyar nemzet és Európa érdekeinek egysége, a sokszínűség ünneplése, a népek közötti feltétlen szolidaritás, a szegények és az elesettek támogatásának, felemelésének parancsa állt, nem vezettek sikerre”.

Ezt olvasva nyilván olvasóink ezrei rohannak bánatukban a kisboltba vagy a kissarkiba egy kevertért, hiszen ők is tudják, érzik, nem vagyunk rá méltók, hogy egy ilyen párt képviselje a "szabadságelvű konzervativizmust, a kapitalista piacgazdaságot és a képviseleti demokráciát".