Jól jártak a szlovákok az euróval - fele annyival nőttek az élelmiszerárak

Az euró 2009-es bevezetése óta a környező országokban gyorsabban nőttek az élelmiszerárak, mint Szlovákiában, írja az Új Szó.

„Szlovákiában az elmúlt tíz évben 16,6 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, egy gyakorlati példán szemléltetve ez azt jelenti, hogy egy 2009-ben 100 euróból összeállított élelmiszercsomagért ma 116,6 eurót fizetnénk” – nyilatkozta a lapnak Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség agrárholding elemzője, az általa kidolgozott legfrissebb felmérésre hivatkozva.

Az elemző szerint a felmérés legnagyobb tanulsága, hogy azokban a Szlovákiával szomszédos országokban, ahol nem került bevezetésre az euró, az elmúlt 10 évben jóval gyorsabban növekedtek az élelmiszerárak.

A szlovákiai 16,6 százalékos drágulással szemben

  • Csehországban csaknem 24,
  • Lengyelországban nagyjából 25,
  • Magyarországon pedig több mint 33 százalékkal.

Magyarországé a második legrosszabb uniós adat, csak Málta előzi meg, több mint 36 százalékos drágulással. A legjobb helyzetben ezzel szemben az írek vannak, akik most nagyjából 14 százalékkal fizetnek kevesebbet az élelmiszerekért, mint tíz évvel ezelőtt.

Sadovská azonban hozzátette, hogy a lassú ár növekedés ellenére a visegrádi országok közül még minid Szlovákiában lehet a legdrágábban élelmiszerhez jutni.