Strasbourg jóval több, mint egy bíróság

Kulturális és történelmi központ is egyben, amely egyedi építészetével és a gasztronómiájával is kitűnik.

Az elzászi fővárost Magyarországon elsősorban az emberi jogi bíróság miatt ismerik. A német határnál fekvő francia város azonban ennél jóval több. Kulturális és történelmi központ is egyben, amely egyedi építészetével és a gasztronómiájával is kitűnik.

Ha Magyarországról repülővel akarunk eljutni Strasbourgba, akkor vagy átszállással, vagy a repülőutat vonattal, esetleg busszal meghosszabbítva tudjuk ezt megoldani. Így az út minimum 4-5 órás lesz, de megéri az élményt.

A város a bíróság mellett az Európa Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is otthont ad, de nem ezek a legfontosabb látnivalók. Történelmi belvárosa a világörökség része. Egy ideig itt élt Gutenberg is, akinek a város a nyomdaipari múltját köszönheti. A belváros központi részén helyezkedik a monumentális gótikus katedrális, amelynek elődjét 1015-ben kezdték építeni. 142 méteres magasságával korának legmagasabb épülete volt. A katedrális környékének fakeretes házai igazi középkori hangulatot adnak, és a környék tele van éttermekkel, sörözőkkel, borozókkal.

A 270 ezres Rajna-menti városban sokféle helyi sört kóstolhatunk, de a fehér borok kedvelői sem maradnak szomjasak. Érdemes az italok mellé falmbeé-t fogyasztani, amelyet vékony kenyértésztából készítenek és a rá helyezett húsok, zöldségek miatt könnyen pizzának vagy kenyérlángosnak is gondolhatunk. És ez a gondolat nem is áll messze a valóságtól.

Érdemes kipróbálni a híres francia bagettet, és az ebből készült szendvicseket. A zsidó negyedben tojásos, tonhalas és sajtos töltelékkel adják. A muszlim bevándorlók kiváló kebabot készítenek, amelyet a központ majdnem minden utcájában megtalálhatunk.

A német hatás a gasztronómiában is megjelenik. Aki jól akar lakni, annak flambeé helyett inkább a káposztás csülköt kell választania. Az ínyencek kipróbálhatják a csigát is, ha már francia területen járnak. A városban nagyszerű piac található, ahol a zöldségek és gyümölcsök mellett kolbászt, gombát, lekvárokat és gyümölcsleveket, valamint házi kenyereket is vásárolhatunk.

Strasbourg nem egy kimondottan ismert úticél a magyar turisták számára, hiszen megközelítése Budapestről nem a legegyszerűbb, és ha már Franciaországban jár a magyar turista, akkor elsősorban Párizst, valamint a déli tengerparti városokat választja. Ha valakit mégis Strasbourg környékére vet a sors, akkor ne hagyja ki.