Orbán Viktor tíz évig falatozhatja a filléres Gundel-kosztot

Már ha addig hivatalban marad...

Az emberek először amiatt háborodtak föl, hogy Orbánt luxusétterem szolgálja majd ki új munkahelyén, majd amikor a miniszterelnök kommunikációs stábja tompítani akarta a PR-fiaskó élét, az verte ki a biztosítékot, hogy miként lehet ennyire olcsó az új miniszterelnökségi menza, és miért éri meg ez a Gundelnek.

Az étteremnek egyébként alaposan kijutott a jóból: az embere tömegével kezdték el lepontozni a rangos vendéglátóhely értékelését a TripAdvisoron és Facebookon. A "Beteg voltam és meglátogattatok" civil kezdeményezés pedig arra kérte fel az éttermet, hogy főzzenek a magyar kórházak számára is, ha ilyen olcsón is megéri nekik a kormányfőre főzni.

A Gundel ügyvezetője, Peter Knoll a 24.hu-nak a következőképpen nyilatkozott a kérdéssel kapcsoltban:

"A menza maga is vállalható, nem bukunk rajta, de hogy mennyit lehet keresni vele, az üzleti titok. A Gundel számára a profit a rendezvény-cateringen van. Ha csak a menzára írták volna ki a pályázatot, nem indultunk volna el rajta."

Tehát a menza üzemeltetése önmagában nem túl jövedelmező. Viszont a protokollrendezvényeken nyújtott catering-szolgáltatás hatalmas üzlet lehet, az erről szóló szerződések ugyanakkor állítólag még nem készültek el, tehát az étterem valamennyire vakon vágott bele a bizniszbe.

A 24.hu birtokába került szerződésből kiderül, hogy a Gundel a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-vel írta alá az együttműködést, amelynek ügyvezetője az a Gyutai Csaba, akinek korábban már voltak kétes ügyei a Várban, ezért még 2017-ben ki is rúgták a Budavári Kft. és a Várgondnokság Kft. éléről.

Gyutai azonban olyannyira házon belül maradt, hogy az Orbán Ráhel felségterületeként emlegetett Magyar Turisztikai Ügynökségnek is besegít havi 300 ezer forintért:

a Budai Vár Turisztikai Stratégiájának elkészítését segítő tanácsadó testületben hasznosítja bizonyára elég széles körű tapasztalatait.

A szerződés szerint a Gundel egyébként, kisebb helyiségekkel együtt összesen 691 négyzetmétert bérel, amiért havonta 2 millió forint + áfát fizet, ami elvileg megfelel az átlagos piaci áraknak. Az étterem ezen felül 400 ezer forint plusz áfát fizet a rezsiért havonta átalányként.

A Gundel láthatóan a cateringen akarja majd megszedni magát, és láthatóan nagy bevételre számítanak, amit mi sem jelez jobban, minthogy

öt évre szerződtek a Várgondnoksággal, ami még öt évre meghosszabbítható, amennyiben ezt az étterem kérvényezi és a Miniszterelnökségnek sincs kifogása ellene.

Cáfolni akarta a miniszterelnöki luxus-étterem hírét, tízszer akkora pofonba szaladt bele Orbán sajtósa

A hvg.hu hétfőn írta meg, hogy a Várba költözött Miniszterelnökség menzáját a Gundel fogja üzemeltetni. Erre válaszul gyorsan akcióba lépett Orbán egyik kommunikációs guruja, Habony Árpád volt felesége, Kaminsky Fanni, és elküldte a portálnak a miniszterelnökségi menza étlapját. Ezzel azt szerette volna bizonyítani, hogy nem luxusétteremről van szó, hiszen tessék csak ránézni az étlapra!