Lefedték Orbán új munkahelyén a kétszáz éves falfestményeket

Kérdés, mikor lesznek újra láthatók a műalkotások.

Az egykori karmelita kolostor refektóriumának késő barokk szekkóegyüttese már nem látható. Az épületnek ebben a termében Orbán Viktor vezetésével kormányüléseket fognak tartani – írja az Index. A lap kiderítette, szerencsére a felmérhetetlen értékű művészeti alkotásokat nem verték le. Megkeresésükre a Miniszterelnökség ezt válaszolta:

„A terem falképei a magyar késő barokk-klasszicista falképfestészet alkotásai közé tartoznak, amelyek restaurálható állapotban maradtak meg. A korábbi, 1957-58-ban és 1973-ban történt restauráláskor használt anyagok és festékek elöregedtek, színük elváltozott. A karmelita refektórium falképeit az épület jelenlegi helyreállítása során

tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott

– egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára.”

Az Index azt írja, többen feltételezték, hogy a fehérre festés annak az általános koncepciónak a része volt, hogy a belső tereknek puritánságot kell sugározniuk. A száraz falfelületre festett falfestményeket (szekkókat) II. József uralkodása alatt festhették, a kolostort a rend feloszlatása után kaszinóvá, azaz mulatóhellyé alakították.

Ilyen volt:

Ilyen lett: