Egyelőre eggyel kevesebb képviselője marad a Fidesznek a Parlamentben

A potenciális beugró jobban érzi magát a jól tejelő állami cégek élén.

A tavaszi parlamenti választáson a kormánypártok országos listájáról a parlamentbe kerülő Hirt Ferenc tavaly december 6-án hunyt el.

A jogszabály szerint listás mandátum esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a megüresedett mandátumot az országos lista jelöltjeik közül, ennek hiányában a mandátumot a listán soron következő jelölt szerzi meg.

Mivel a Fidesz és a KDNP a rendelkezésére álló határidőig nem nevezte meg, kinek kéri a mandátum kiadását, az NVB a listán következő, a 87. helyen szereplő Csizi Péternek (Fidesz) adja ki a mandátumot.

Emlékezetes, Csizi Pétert Pécsen indította a Fidesz, de kikapott Mellár Tamás független jelölttől. Mivel listán pont lemaradt a képviselőségről, tavaly szeptemberben a FŐKEFE, az ERFO és a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. vezetői pozícióival kárpótolták.

A fideszes politikus ennek köszönhetően azóta nagyjából 2,8 milliós havi nettó fizetést markolhat föl, így érthető, miért nem vágyik a parlamenti munkára.

Csizi Péter ugyanis a mostani döntés előtt írásban jelezte az NVB-nél, hogy nem kívánja mandátumát átvenni. Ez a nyilatkozat azonban csak akkor lép hatályba, amikor a képviselő a mandátumot megszerzi, azaz az NVB mostani döntése jogerőre emelkedik. A Fidesz listáján a 88. helyen Gyopáros Alpár állt. (Via MTI)

(Címlapkép: Csizi Péter)

Állami cégek vezetésével kárpótolták a Parlamentből kihullott fideszest

Csizit ugyanis nemrég tették meg a FŐKEFE, az ERFO és a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. vezetőjévé. A volt országgyűlési képviselő ezzel több mint 5000, alapvetően megváltozott munkaképességű dolgozó sorsa fölött rendelkezik majd.