250 ezerrel csökkent a Fidesz szavazóbázisa

Talpra állhat az ellenzék?

Az év végi tüntetéssorozat és a rabszolgatörvény elleni radikális ellenzéki tiltakozás ugyan nem változtatott drasztikusan a pártpreferenciákon, de egyértelműen látszik, hogy az ellenzék erősödését hozta, míg a kormánypártok szavazótábora megfogyatkozott.

Az Indexen megjelent a ZRI Závecz Research Intézet január elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása, amiből kiderül, hogy körülbelül 250 ezer választópolgárral csökkent a Fidesz-tábor.

A Fidesz az aktív dolgozók körében 5, a 40 év alattiak csoportjában 7, a szakmunkás képzettségűek között 5, a diplomásoknál 7 százalékpontot veszített, tehát ezekben a választói közegekben az átlagosnál többet esett a Fidesz támogatottsága.

Eközben az ellenzéki pártok közül a Jobbik tudott erősödni, így a múltkori 9-ről 11 százalékra nőtt a támogatottsága.

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció az előző hónapok eredményeit érte el most is, az előbbinek 7, utóbbinak 5 százalékos a tábora a teljes választói körben. A Momentum támogatottsága 3-ról 4 százalékra, a Kétfarkú Kutyapárté 2-ről 3 százalékra emelkedett az év fordulóján. Az LMP-nek harmadik hónapja stagnál, a választókorúak 3 százalékát tudhatják maguk mögött. A Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom – az előző hónapokhoz hasonlóan - 1-1 százalékon áll, ahogy a pártnélküliek aránya is változatlanul 32 százalék.

A biztos pártválasztók körében mért eredmények szerint, ha most lennének a választások, a Fidesz mellett a Jobbik, az MSZP és a DK kerülne be biztosan a parlamentbe, míg a Momentum éppen elérné a bejutási küszöböt.